2005.11.18.

2006. november 24. (péntek)

Először Magyarországon
Endoszkópos szívműtét

A Zala Megyei Kórház szívsebészeti osztályán a közelmúltban dr. Alotti Nasri osztályvezető főorvos irányításával hazánkban először hajtottak végre úgynevezett endoszkópos szívműtétet.

Először Magyarországon
Endoszkópos szívműtét

A Zala Megyei Kórház szívsebészeti osztályán a közelmúltban dr. Alotti Nasri osztályvezető főorvos irányításával hazánkban először hajtottak végre úgynevezett endoszkópos szívműtétet. A szegycsont átvágása és a mellkas kiterítése nélkül végzett rendkívüli operáció részleteire kíváncsiak voltak a Keszthelyi Városi Kórház szakorvosai is, ezért dr. Szenkovszky Adrienne főigazgató egy tudományos programra hívta meg a jordán származású szívsebészt november derekán.

Az egészségügyi intézmény ötödik emeleti előadótermében a betegek és orvosok előtt előadást tartó szakember az operációs team vezetői minőségében mesélt az eljárásról, melynek lényege, hogy a doktorok csak egy egészen pici sebet ejtenek a beteg mellkasán, ezen keresztül bevezetnek egy száloptikás kamerát, amelynek képeit egy monitoron kivetítve látják a műtétet végzők. A hagyományosnál sokkal hosszabb eszközök kevesebb fájdalmat, roncsolást, vérveszteséget okoznak az operáltaknál, ezáltal az intenzív ápolás időtartama is jelentősen lecsökken. A billentyűcserén túl, szívdaganatokat és egy bizonyos fejlődési rendellenességet is gyógyíthatnak az új módszerrel. Remények szerint az OEP nem zárkózik el a szívműtét finanszírozásától, így akár évente többszáz ember életesélyei javulhatnak. Az értékvezérelt, igazságos, humán egészségügyi rendszer kialakításáért síkra szálló főorvos, az „Év Zalai Embere” bízott abban, hogy még sok ember életét tudja megmenteni ezzel a különleges beavatkozással.