2005.11.21.

2006. november 24. (péntek)

Várják a véleményeket
’56-os szobortervekre voksolhatunk

A Keszthelyi 56-os Emlékmű Alapítvány vezető tisztségviselői a Balaton Színház Kacsóh-termében november derekán állították ki azt a 24 szobortervet, amelyek közül a Képzőművészeti Alap háromfős szakmai zsűrije a helyi kuratórium jóváhagyásával választja ki azt az egyet, amelyiket jövőre október 23-án avatnak fel a Fő téri templom mellett.

Várják a véleményeket
’56-os szobortervekre voksolhatunk

A Keszthelyi 56-os Emlékmű Alapítvány vezető tisztségviselői a Balaton Színház Kacsóh-termében november derekán állították ki azt a 24 szobortervet, amelyek közül a Képzőművészeti Alap háromfős szakmai zsűrije a helyi kuratórium jóváhagyásával választja ki azt az egyet, amelyiket jövőre október 23-án avatnak fel a Fő téri templom mellett. A forradalom és szabadságharc 50. jubileumára tervezett díszünnepségen már állnia kell annak a köztéri műalkotásnak, amely a remények szerint jelképezi 1956 országos és nemzetközi jelentőségén túl a helyi historikus vonatkozásokat is.

Utóbbi gondolat már Hinterauer László alapítványi elnök szájából hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyen bejelentést nyert, hogy az alapítvány által kiírt alkotói pályázatra összesen 28 hazai művész juttatta el szobortervét. A városlakók a pályaműveket december ötödikéig nézhetik meg. A szervezők szeretnék – mondta Bölcskei István – ha egészséges vita alakulna ki arról, melyik miért tetszik, vagy miért nem. Húszezer polgár ízlését persze nem fejezheti ki egyetlen művészeti alkotás, de törekedni akarnak a konszenzusra –fogalmazódott meg. Elvárásként azt is megfogalmazták, hogy az országban elsőként, sebtében felállított, a forradalom szellemiségét hűen átörökítő „fehér ember szobor” eszmeiségének valamilyen módon meg kell jelennie a 11 hónap múlva avatandó alkotáson. Helybeli magánszemélyek közül eddig harminchárman nyújtottak mintegy félmillió forintos segítséget az alapítványnak, amelyik január 28-án jótékonysági estet is szervez, hogy gazdagítani tudják a megszerzett apanázst. Keszthely városa költségvetésében pénzt különített el arra, hogy pályázatot is sikerüljön nyerni. A Szabadságharcosok Országos Szövetsége mellett az állam is kiírt olyan pályázatot, melyen megfelelő lobbitevékenység után sikeres lehet a Kultúra Magyar Városa –hangzott el.