2005. novembertől

2006. november 24. (péntek)

Festetics-évforduló
Közös összefogással

Különleges, a 250 esztendővel ezelőtt született I. Festetics György munkásságát és emlékét felidéző ünnepségsorozattal készül a „Kultúra Magyar Városa” a mecénás gróf születésének jubileumára, amely az összefogás jegyében valósul meg.

Festetics-évforduló
Közös összefogással

Különleges, a 250 esztendővel ezelőtt született I. Festetics György munkásságát és emlékét felidéző ünnepségsorozattal készül a „Kultúra Magyar Városa” a mecénás gróf születésének jubileumára, amely az összefogás jegyében valósul meg. Keszthely város méltó partnerre talált ugyanis nemcsak a Georgikon egyetem vezetésében, de a Helikon Kastélymúzeum irányításáért felelős igazgatójában is, így közösen ünnepelhetik a napvilágot Simaságon meglátó hírneves elődöt.

A Horvátországi származású Festeticsek még 1739-ben tették meg birtokaik központjává Keszthelyt, hogy azután Kristóf kórházzal, Pál gimnázium alapításával emelje itt, a família rangját. A család hagyatéka máig meghatározó a Balaton fővárosában, elég, ha csak Európa első mezőgazdasági főiskolájára, a Balaton legnagyobb vitorlás gályájára, vagy a Helikoni Ünnepségek kezdeményezőjére gondolunk. Az ünnepségsorozattal a feltétlen kijáró tiszteletet szeretnék megadni a kultúra pártolásában is élenjáró, zseniális nagyságnak, ezért december nyolcadikán az egyetemen tudományos tanácskozás kezdődik. A kastélymúzeum új kiállítással rukkol elő. A keszthelyi partnerekből összeállt delegáció december 30-án Simaságon emléktáblát avat és koszorúzással tiszteleg az évfordulón, másnap a Fő téri templombanban és a Festetics szobornál tartanak megemlékezést. A jubileum jövő tavasszal, vetélkedőkkel folytatódik, a Festetics-leszármazottak és a Festetics városok találkozójával. Az önkormányzat 3,5 millió forintot tett félre az ünnepségsorozat lebonyolítására, a decemberi testületi ülésen megvizsgálva annak lehetőségét is, hogy a Festetics-mauzóleum miként újítható meg.