2005.11.23.

2006. november 24. (péntek)

Ösztöndíj támogatás
Egy millió forintot terveznek

Egymillió forintot tervez jövő évi költségvetésében a felsőfokú tanulmányaikat kezdő, hátrányos helyzetű fiatalok támogatására a keszthelyi önkormányzat.

Ösztöndíj támogatás
Egy millió forintot terveznek

Egymillió forintot tervez jövő évi költségvetésében a felsőfokú tanulmányaikat kezdő, hátrányos helyzetű fiatalok támogatására a keszthelyi önkormányzat. Ezt a napokban sajtótájékoztatón jelentette be Maczucza Éva, az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke, valamint Csótár András, az Oktatási és Kulturális Bizottság vezetője.

A jövő évi Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat támogatási keretének növelését az indokolja, hogy az idén mintegy hatvan százalékkal több fiatal igényelte az önkormányzat segítségét a napokban együttes ülésen döntött az idei kérelmekről. Ekkor derült ki, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a pályázók száma. A nyolcvankét fő jelentkezése egy részről örvendetes, hiszen azt jelenti, hogy sok keszthelyi diák tanul a felsőoktatásban, másrészt sajnálatos, mert azt egyre több a támogatásra szoruló hallgató. – mondta a tájékoztatón Csótár András.
A kérelmeket alaposan minden részletre kiterjedően megvizsgálták, az eltartottak számát, az egy főre eső jövedelmet, az anyagi helyzetet, a munkanélküliséget, sőt a tartós betegséget is figyelembe véve hozták meg a döntést a két bizottság tagjai. Ennek alapján idén ötvenhárom pályázónak nyújtanak havi 1500-2500 forintos támogatást. Maczucza Éva elmondta: véleményük szerint célszerűbb több fiatalnak kevesebb pénzt adni, mert a megállapított ösztöndíjakhoz a megye akár ugyanekkora összeget hozzátehet, az állam pedig még ezt is megkétszerezi. Így jó esetben tíz hónapon át tízezer forintos támogatáshoz is hozzájuthat egy-egy diák.
A bizottsági elnökök hangsúlyozták, hogy a város önkormányzata örömmel áldoz a helyi fiatalok támogatására, ezért is terveznek jövőre megemelt összeget a Bursa Hungaricára.