2005.11.18.

2006. november 24. (péntek)

Szezonértékelés a vízimentőknél
Kevesebb vízbefulladás

Idén is a balesetek megelőzésével, a veszélyhelyzetek elhárításával, és mentőőri szolgálattal telt a nyári szezon a balatoni civil mentőszervezeteknél.

Szezonértékelés a vízimentőknél
Kevesebb vízbefulladás

Idén is a balesetek megelőzésével, a veszélyhelyzetek elhárításával, és mentőőri szolgálattal telt a nyári szezon a balatoni civil mentőszervezeteknél. Ami merőben más, mint az előző esztendőkben: az elkészült statisztikák azt mutatják, hogy a tragikus kimenetelű balesetek száma idén jóval alacsonyabb, mint a korábbi években.

Tragédia sajnos idén is történt, hat fő vesztette életét a Balatonon az idegenforgalmi szezonban. A baleseti statisztikák vezetésének megkezdése óta azonban még nem fordult elő, hogy ilyen alacsony lett volna a vízbefulladások száma – derül ki a Vízimentők Balatoni Szakszolgálata zánkai diszpécserközpontjának adataiból. A Balatoni Vízirendészeti Kapitánysággal együttműködve a VBSZ, a Keszthelyi Vöröskereszt Vízimentő Egyesület és a Zamárdi Vitorlás és Vízimentő Egyesület összesen 47 esetben sietett a vihar, vagy a felelőtlen fürdőzés miatt bajba kerülők segítségére. A munkában, 3 esetben a VBSZ búvárszolgálata is részt vett, ők a vízben eltűnt személyeket keresték. Az Országos Mentőszolgálat riasztása 9 alkalommal vált szükségessé. A statisztikák kedvező alakulásában vélehetően az is szerepet játszott, hogy a Vízimentők Balatoni Szakszolgálata a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektetett a megelőzésre. A vitorlás és Balaton átúszó versenyek szerencsés kimeneteléhez nagyban hozzá járult a vízimentők és az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának együttműködése is. A legfrissebb időjárási adatok birtokában a mentőegységek felkészülten, a vihar érkezése előtt figyelmezteni tudták a vízen, vagy a vízben tartózkodó versenyzőket. A mentőőrök nem csak a bólyákon túl, a mély vízben teljesítettek szolgálatot, hanem a balatoni strandok többségén is vigyáztak a vendégek biztonságára, a május 15.-től szeptember 30.-ig tartó csúcs időszakaszban. A 170 képzett vízimentő az általuk felügyelt partszakaszokon a kevésbé súlyos esetekben a veszély elhárítása után helyben megoldotta a további elsősegély nyújtást is, alkalmanként azonban az Országos Mentőszolgálatot is be kellett vonni a munkába. Bár a nyár elmúlt, a strandok bezártak, elcsendesedtek a fürdőhelyek, a VBSZ a viharjelzőrendszer üzemeltetésének leálltával is készenléti ügyeletet tart fenn. Szükség esetén három bázison, négy mentőhajó áll rendelkezésre, és a rászorulók – többnyire horgászok – segítségére sietnek a Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesület munkatársai is, akik telephelyükről 2 mentőhajóval tudnak kifutni amíg a tó be nem fagy.