2005.11.28.

2006. november 24. (péntek)

Özönnövények és ritka gyomfajaink
Konferencia az egyetemen

A Magyar Gyomkutató Társaság és az MTA PAB Növényorvosi Munkabizottság „Özönnövények és ritka gyomfajaink” címmel tudományos konferenciát rendezett a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán, Keszthelyen.

Özönnövények és ritka gyomfajaink
Konferencia az egyetemen

A Magyar Gyomkutató Társaság és az MTA PAB Növényorvosi Munkabizottság „Özönnövények és ritka gyomfajaink” címmel tudományos konferenciát rendezett a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán, Keszthelyen. A szakemberek áttekintették a gyomnövények európai és hazai terjedését, a védett gyomnövények helyzetét, s egyebek mellett a parlagfű terjedésével is foglalkoztak.

A megjelent szakembereket dr. Kazinczi Gabriella, a Magyar Gyomkutató Társaság elnöke köszöntötte, majd a konferencián több tudományos előadás hangzott el, így az Európai és Földközi-tenger Melléki Növényvédelmi Szervezet inváziós növényfajokra vonatkozó tevékenységéről, az ezekkel kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről. Dr. Gáborjányi Richárd, az MTA Növényorvosi Munkabizottságának elnöke szólt arról, céljuk, hogy a gyomnövényflórában bekövetkezett változásokat áttekintsék, megismerjék a termesztéstechnikai újdonságokat. A mezőgazdaságban a gyomok által okozott kártétel összességében nagyobb, mint a kórokozók és a kártevők által együttesen okozott kár. A kémiai gyomirtás bevezetésével egyre több növényvédő szert használnak, fel s ezek több mint 50 százalékát a herbicidek teszik ki. A mezőgazdasági területek kapálásával ugyan eltávolíthatók a gyomnövények, de nem alakulhatnak ki ellenálló fajok. Az úgynevezett özönnövények elsősorban a parlagon hagyott területeken terjednek, elözönlik azokat – ilyen például a parlagfű is -, s ezek veszélyeztetik a termesztett növényi kultúrákat is. Ugyanakkor vannak olyan gyomnövények, amelyek az évek során eltűntek, ilyen például a konkoly, amely ma már védett növény. A konferencia kísérőrendezvényeként a résztvevők megtekinthették Abonyi Zsuzsanna növényfestő és Bíró Krisztina mezőgazdasági mérnök, tudományos könyvillusztrátor bemutató tárlatát is.