2005.11.17.

2006. november 24. (péntek)

Megvalósulhat a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme
Több mint félmilliárd az előkészítésre

A Kis-balatoni víztározó I. üteme 1985 óta működik, s azóta legkevesebb 122 ezer tonna lebegőanyag, közel 500 tonna foszfor, 2650 tonna nitrogén s még más anyag maradt vissza a területén.

Megvalósulhat a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme
Több mint félmilliárd az előkészítésre

A Kis-balatoni víztározó I. üteme 1985 óta működik, s azóta legkevesebb 122 ezer tonna lebegőanyag, közel 500 tonna foszfor, 2650 tonna nitrogén s még más anyag maradt vissza a területén.
Ez a tápanyag-tömeg a mérési adatokkal is bizonyíthatóan biztosan nem jutott be a Balaton keszthelyi öblébe, s ezért is van jelentősége a további vízvédelmi rendszer kialakításának. A közelmúltban Keszthelyen, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökségén ünnepélyes keretek között írta alá dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Kiss Pál a tárca fejlesztési igazgatója, valamint dr. Kovács György Zoltán, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a vízvédelmi rendszer II. ütem megvalósításának előkészítését.

A kormány idei költségvetése előirányzatot tartalmaz a 2007 utáni Európai Uniós támogatásokhoz kapcsolódó tervezésre az EU-s nagyberuházások előkészítése céljából. Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, dr. Baráth Etele megbízásából a Nemzeti Fejlesztési Hivatal az 519 millió forint bekerülési költség 75 százalékát, közel 390 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként nyújtja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme előkészítési, tervezési költségeinek részleges finanszírozására. A rendszer a Balaton vízminőségének további javítására és annak stabilizálására a Zala vizének tápanyagtartalmát a tó előtt visszatartja. Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a Zalából befolyó víz így hosszabb ideig pihen, s mintegy 90 nap után ér el a Balatonba. A beruházással előtérbe kerülnek a természet- és környezetvédelmi előírások, s így a megvalósítás után kialakuló természeti környezet egyedülálló vizes élőhely lesz. A tározó elődleges célja a Balatont érő diffúz terhelés csökkentése, melyet az eutrofizációs folyamatok tó elé helyezésével ér el a vízvédelmi rendszer. Az előkészítési folyamatot követően a több mint 7,5 milliárd forint értékű beruházást EU-s társfinanszírozással 2008 és 2010 között tervezik megvalósítani.

Dr. Persányi Miklós miniszter tényeket sorolva szólt arról, hogy Zala megye környezeti infrastruktúráját történelmi léptékkel mérve is kiemelkedően támogatja az állam, hiszen egyebek mellett a vízminőség megőrzése kormányoktól független feladatot jelent. Az EU-s támogatásoknak köszönhetően 2007-től megháromszorozódik a fejlesztések támogatása. A Nemzeti Fejlesztési Alap már kiválasztotta azt a 36 projektet, amely érdemes a támogatásra, s ebből 27 projekt környezetvédelmi fejlesztést irányoz elő.