2005.12.15.

2006. november 24. (péntek)

Folytatódik a keszthelyi hulladékkezelési rendszer kiépítése

A környezetvédelmi tárca 137 millió forintos támogatásával újult meg Keszthely hulladékgazdálkodási rendszere.

Folytatódik a keszthelyi hulladékkezelési rendszer kiépítése

A környezetvédelmi tárca 137 millió forintos támogatásával újult meg Keszthely hulladékgazdálkodási rendszere. A sikeres beruházás folytatására sem kell soká várni, hiszen a város a nyugat-balatoni regionális hulladékkezelési rendszer tagjaként uniós társfinanszírozással válogatóművet épít, és bővíti a szelektív gyűjtést szolgáló szigetek számát.

Keszthely, a Balaton fővárosa 137 millió forintnyi támogatást nyert el hulladékgazdálkodási rendszerének korszerűsítésére és bővítésére a zöldtárca pályázatán. Az összeg fele, 68,5 millió forint vissza nem térítendő másik fele pedig visszatérítendő támogatás volt.

A pályázat szorosan kötődött a város hulladékudvar és átrakó állomás kialakítására, szemétgyűjtő célgép beszerzésére, hulladékszigetek kialakítására még négy évvel ezelőtt elnyert KÖM-BM, illetve CÉDÉ pályázatokhoz, amelyeken 31,5 illetőleg 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást sikerült szerezni. A támogatásokkal és az 50 millió forintos önkormányzati önrésszel együtt a beruházás költsége csaknem elérte a 230 millió forintot. A 137 milliós támogatást a minisztérium a napokban utalta át.

A projekt során egy veszélyeshulladék-tároló és egy hulladékudvar létesült, felszereltek egy nagyteljesítményű hulladéktömörítőt, valamint két tömörítős szemétgyűjtésre alkalmas célgépet vásároltak.

A hulladékátrakó és hulladékudvar, valamint a komposzt telep üzemeltetésére Keszthely Város Önkormányzata a Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. és a Vasi Consulting Kft. közösen alakította meg a Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kft.-t. (KETÉH Kft.)

A lezárult beruházás szorosan kötődik a folyamatban lévő „Nyugat-Balaton és Zala folyó medence nagytérségi hulladékkezelő és hulladéklerakó rendszer” ISPA projekthez. Ennek keretében a többi közt a Fenék úti telepen megvalósul egy évente 8.000 tonna kapacitású válogató, valamint fejlesztik a komposztáló technológiáját. Mindezeken túl korszerűsítik a hulladékudvart, továbbá 23 új gyűjtőszigetet létesítenek a városban.

December 15-én Mohácsi József polgármester és Persányi Miklós miniszter a keszthelyi városháza dísztermében írta alá ünnepélyesen a hulladékkezelési rendzer folytatódó kiépítésének finanszírozásáról szóló együttműködési megállapodást. Keszthely polgármestere azt is nyilvánvalóvá tette, hogy EU-s társfinanszírozással a Fenéki úton évi nyolcszáz tonnányi szemét válogatására alkalmas, modern technológiát alkalmazó telephely létesül a közeljövőben. Bővül a hulladékudvar, közel negyedszáz szelektív gyűjtősziget létesül, a komposztálás technológiája is egészen új alapokra helyeződik. A miniszter azt hangsúlyozta ki, hogy a modern világunk létalapját jelentő tisztaság, a környezetünket megóvó szemléletmód a megyénkben már elterjedt, ezért a korszerű hulladékfeldolgozás alapjait e régióban mindenképpen érdemes volt lerakni.