2005.12.31.

2006. november 24. (péntek)

Ünnepi megemlékezések
Festetics György születésnapján

Gróf Tolnai Festetics György születésnapja alkalmából, a mecénás főúr születésének 250. évfordulóján rendeztek koszorúzással egybekötött ünnepséget a Helikon kastélymúzeum parkjában lévő bronzszobor előtt.

Ünnepi megemlékezések
Festetics György születésnapján

Gróf Tolnai Festetics György születésnapja alkalmából, a mecénás főúr születésének 250. évfordulóján rendeztek koszorúzással egybekötött ünnepséget a Helikon kastélymúzeum parkjában lévő bronzszobor előtt. A keszthelyi tudomány rangját magaslatokba emelő zseniális férfiú emléke előtt az esztendő utolsó délutánján többen gyertyagyújtással is tisztelegtek.

A házigazda intézményt képviselve elsőként dr. Czoma László igazgató emlékezett az óriási tárgyi és szellemi örökséget hátrahagyó kiművelt emberfőre, majd a felvilágosult gróf keszthelyi cselekedeteit, kezdeményezéseit Mohácsi József polgármester vette számba. Az itteni urbanizáció kezdeményezőjének érdemeiről szólt, majd bejelentette: a 2006-os év a humanista gróf méltó ünnepléséről szól majd. Az egyetem Georgikon karának dékánja azért beszélt patetikusan a felejthetetlen Festeticsről, mert a jogelőd „tudományos bázis” megalapításával létrejött itt Európa első felsőfokú intézménye. Cséby Géza a helyi művelődési központ igazgatója a festeticsi életmű főbb állomásaira reflektált, és ismertette a Keszthelyen 65 esztendősen elhunyt „térségmenedzser nagyúr” legfontosabb munkálkodásait.