2007.02.06.

2008. március 21. (péntek)

Tiltakozás a Keszthelyi Városi Kórházban tervezett ágyszám-csökkentés ellen

2007. február 6-án Keszthely Város Polgármestere és a környező települések polgármesterei aláírásgyűjtő-akciót indítottak, tiltakozva Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter terve ellen, mely szerint a keszthelyi kórház aktív ágyainak száma 198-ról 106-ra csökkenne.

Tiltakozás a Keszthelyi Városi Kórházban tervezett ágyszám-csökkentés ellen

2007. február 6-án Keszthely Város Polgármestere és a környező települések polgármesterei aláírásgyűjtő-akciót indítottak, tiltakozva Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter terve ellen, mely szerint a keszthelyi kórház aktív ágyainak száma 198-ról 106-ra csökkenne.

Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere elmondta, a kórház vezetése által kidolgozott tervek szerint az ellátás színvonalát megőrizve a 198 aktív ágyat 148-ra lehetne csökkenteni, de ennél több aktív ágy megszüntetése veszélyezteti a város és a térség színvonalas, gyors és szakszerű betegellátását. Dr. Molnár Lajos a térség és a kórház képviselőinek ez irányú kérését elutasította, s ezt parlamenti demokráciáktól idegen módon úgy adta tudtul, hogy a minisztérium a borítékot, „NEM FOGADTA EL” feljegyzéssel ellátva visszaküldte.

Ruzsics Ferenc kérte a térség lakosságát, országgyűlési képviselőit és polgármestereit, hogy aláírásukkal támogassák a tilatakozó akciót s külön kérte a térséghez kötődő kormánypárti parlamenti képviselőket, hogy befolyásukat vessék latba a miniszteri tervek felülvizsgálata érdekében. Ez azért is fontos, mert kormánypárti körökből olyan hírek láttak napvilágot, hogy Keszthely és térsége 90 vagy annál kevesebb aktív ágyat kap.

Az ágyszám-csökkentés mértéke ellen tiltakozó aláírásokat a térség lakosai február 15-ig juttathatják el Keszthely Város Polgármesteréhez. A tiltakozó íveket Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője személyesen juttatja el a miniszterelnökhöz. Ruzsics Ferenc elmondta, hogy bízik az országos – benne a keszthelyi – tiltakozó akciók sikerében, a szocialista politikusok belátásában, s reméli, az ágyszámleépítés és a kórházbezárás elhibázott politikáját a miniszterelnök mielőbb felülvizsgálja. Jelezte, hogy amennyiben nem találnak meghallgatásra a nyílt levél aláírói, úgy Keszthelyen és a térségben is folytatódnak a tiltakozó akciók.

„Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez!

Alulírottak tiltakozunk Dr. Molnár Lajos miniszter kórházbezárási és ágyszámleépítési tervei ellen, és szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a tiltakozókkal, akik az elmúlt hónapokban utcai demonstrációkkal és aláírásgyűjtéssel fejezték ki váosuk, térségük egészségügyi rendszerének ellehetetlenítése miatti felháborodásukat. Dr. Molnár Lajos tervei szerint térségünk kórházában, a Keszthelyi Városi Kórházban a ma működő 198 aktív ágyból csak 106 maradna meg, s ezzel veszélybe kerülne 70 ezer környékbeli és több százezer itt pihenő vendég, valamint a sármelléki Fly Balaton nemzetközi reptér utasainak megfelelő egészségügyi ellátása.

Tiltakozunk az ellen, hogy ezt a döntést Dr. Molnár Lajos a térség polgárainak, önkormányzatainak megkérdezése nélkül hozta meg. A keszthelyi kórház önkormányzati intézmény, életre hívói, bővítői, fejlesztői a város és a térség polgárai voltak.

Tiltakozunk az ellen, hogy megkérdezésünk nélkül, a fejünk felett, a demokrácia szabályait megsértve kívánnak dönteni elődeink és magunk munkájának eredményéről, a keszthelyi kórház sorsáról.

Követeljük, hogy Ön, Miniszterelnök Úr, haladéktalanul állíttassa le a kórházbezárási programot, s a települési és szakmai érdekképviseletekkel kezdődjenek új tárgyalások a magyar egészségügy, így a Keszthelyi Városi Kórház jövőjéről.”

Az aláírásgyűjtő íveket a keszthelyi Polgármesteri Hivatalban lehet aláírni.