2007.06.1-3.

2008. március 21. (péntek)

Keszthely Város Napja

Keszthely 760. évfordulója tiszteletére háromnapos programsorozatot rendezett a város. A rendezvényekre meghívást kaptak a város tiszteletbeli magiszterei és a testvérvárosok elöljárói, akik közül többen művészeti csoporttal együtt érkeztek.

Keszthely Város Napja

Keszthely 760. évfordulója tiszteletére háromnapos programsorozatot rendezett a város. A rendezvényekre meghívást kaptak a város tiszteletbeli magiszterei és a testvérvárosok elöljárói, akik közül többen művészeti csoporttal együtt érkeztek.

Szombat reggel a fúvószenekari ébresztő után a sétálóutcán Ruzsics Ferenc polgármester jelképesen átvette a hagyományosan egész szezonra kihelyezett tértextíliákat a Nők a Balatonért Egyesület képviselőjétől, és megnyitotta a rendezvénysorozatot.

A Balaton-parti Zenepavilonnál folyamatos sport- és kulturális programok zajlottak egész hétvégén és kézművesvásár is várta az érdeklődőket. Sportági bemutatókat tartottak a keszthelyi sportegyesületek, a bátrabb nézelődők ki is próbálhatták a lövészetet, streetballt, vagy együtt tornázhattak az előadókkal. Felléptek az iskolák művészeti csoportjai széles repertoárral: láthattunk néptáncot, színdarabokat, moderntáncosokat, népzenét és könnyűzenét. Többször szerepeltek a színpadon a testvérvárosi együttesek is néptánccal, fúvószenekari produkcióval, zsonglőrműsorral. A Turnovból érkezők nem előadással, hanem egy kiállítással érkeztek, amelynek a Balatoni Múzeum adott otthont. A parti programot a Balatoni Borbarát Hölgyek barokk ruhás felvonulása színesítette. Este a színházban a Helikon Kórus 20. jubileumi évfordulója alkalmából rendezett nagy sikerű Nemzetközi Kórustalálkozón szórakozhattak a zenekedvelők, ahol klasszikus vegyeskari darabok és huszadik századi kórusművek egyaránt elhangzottak.

Keszthely mind a nyolc tesvérvárosából érkeztek vendégek a háromnapos rendezvénysorozatra, és meghívást kapott az ír Sligo város is, amellyel tárgyalások folynak partnervárosi kapcsolat létrehozásáról. Keszthely tiszteletbeli magisztrátusa pénteken ült össze tanácskozásra, és több beszámolót meghallgattak a keszthelyi fejlesztésekkel, tervekkel kapcsolatban. Az önkormányzat képviselő-testülete szokás szerint ünnepi testületi ülésre gyűlt össze a Balaton Színházban, amelyen a polgármester átadta a városi kitüntetéseket, valamint köszöntötte a testvérvárosi delegációkat.

Szintén a Város Napja rendezvénysorozat keretén belül került sor IV. Béla szobrának felavatására és megszentelésére a Festetics és Római utca közötti ligetben, egy testvérvárosi emlékmű leleplezésére a Balaton-parton és egy olimpiai emléktábla avatására, mely Németh Pál dobóedző azon tanítványainak nevét tartalmazza, akik atlétikai eredményeiket Keszthelyen alapozták meg és kijutottak az olimpiára. Vasárnap este a nívós Balaton Társastáncverseny zárta a programok sorát, amely egyben a 15. Balaton Fesztivál zárórendezvénye is volt.