Hévíz Keszthely és Vidéke 2007. január 25. szám

2008. március 21. (péntek)

Átvilágítással keresik a takarékossági lehetőségeket
Drasztikus lépések

A közelmúltban Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere újévi fogadásra invitálta a város közéleti személyiségeit, vállalkozóit, az intézmények vezetőit. Az egybegyűltek előtt elmondott köszöntője nem volt éppen optimista, hiszen a jelenlévőket leginkább a problémákról tájékoztatta: a költségvetés nehéz helyzete, a kórházi ágyak bizonytalansága szerepelt mondanivalójának középpontjában.

Átvilágítással keresik a takarékossági lehetőségeket
Drasztikus lépések

A közelmúltban Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere újévi fogadásra invitálta a város közéleti személyiségeit, vállalkozóit, az intézmények vezetőit. Az egybegyűltek előtt elmondott köszöntője nem volt éppen optimista, hiszen a jelenlévőket leginkább a problémákról tájékoztatta: a költségvetés nehéz helyzete, a kórházi ágyak bizonytalansága szerepelt mondanivalójának középpontjában.

Valóban annyira nehéz a helyzet, hogy még egy újévi fogadás középpontjába is ezt állítják? – kérdeztük a polgármestert.

– Nem túloztam, sajnos. A Gyurcsány-kormány megszorító csomagjainak következtében nehéz helyzetbe került a város. A költségvetési rendeletünk előkészítése most zajlik, és pillanatnyilag 1 milliárd 300 millió forintos működési hiányt mutat. Ez igenis aggasztó.

A szám magas, ez kétségtelen. De több helyről halljuk vissza: ezt már tudjuk, hallottuk, az önkormányzat siránkozik, de nem történik semmi. Hogyan tudják kezelni ezt a problémát? Lehet-e egyáltalán?

– Az, hogy csak siránkozunk, nem állja meg a helyét. Először is lássunk tisztán: a nehéz pénzügyi helyzet a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány felelőtlen gazdálkodása miatt alakult ki. Ennek ellenére dolgozunk a megoldásokon, azon, miként tudunk lefaragni a kormány által előidézett óriási hiányból jelentős kiadásokat. Egyértelmű most már számunkra, hogy bizony sok mindenbe „bele kell nyúlnunk”, minden önkormányzati intézmény költségvetését alaposan át kell vizsgálnunk. Mert ha ugyanúgy működik mind a tizenhét, ahogyan eddig, akkor évente 7–800 milliós hiányt kell „eltüntetnünk”. Magyarországon ma sajnos nincs olyan önkormányzat, amelynek ne kellene megbirkóznia a magas energiaköltségek, vagy a jelentősen lefaragott állami normatívák okozta költségvetési problémákkal.

Azért az előző ciklusban ilyen magas hiányt nem kellett kezelni.

– Persze, hisz akkor Gyurcsány Ferenc még választásokat akart nyerni, s a hiányt hitelekből fedezte. Most meg behajtja rajtunk 2006. áprilisi győzelmének árát. Igaz ugyanakkor az is, hogy az elmúlt években is jelentős működési hiányok voltak, sőt, az évek alatt folyamatosan nőttek. A megoldást az előző városvezetés az ingatlaneladásokban találta meg. Az innen befolyt pénzekből foltozták a költségvetési lyukakat. Ez egy ideig elment, de ma már nem folytatható. Azt mondtuk: ennek véget kell vetni, a herdálás helyett jóval megnyugtatóbb megoldást kell keresni. Hogy ez megvalósuljon, elrendeltük az intézmények külső, szakértői átvilágítását. Egyébként erre már két-három évvel ezelőtt sort kellett volna keríteni, csak az előző városvezetés nem merte vállalni az esetleges konfliktusokat.

Merthogy ez összevonásokat, elbocsátásokat jelent?

– Egészen biztosan. A dologi kiadásokat nem nagyon lehet szűkíteni, csak intézmények összevonásával, és álláshelyek megszüntetésével tudunk megtakarításokat elérni. Persze, próbálunk spórolni másként is. Már többször elmondtuk különböző fórumokon, hogy például jelentős összeget takarítottunk meg azáltal, hogy a magánnyugdíj-pénztárakkal nem kötöttünk szerződést, vagy hogy a közalkalmazottak étkezési hozzájárulását megvontuk. Mindez azonban kevés. Itt reagálnék azért kósza hírekre is, melyek szerint „bezzeg a köztisztviselőket nem bántottuk”. A köztisztviselők számára törvényi előírás az étkezési hozzájárulás, ezt mi önkényesen nem szüntethetjük meg. Még valami: a hírekkel ellentétben a képviselők nem kapnak étkezési hozzájárulást.

Mikor indulnak az átvilágítások? Mennyibe kerülnek ezek az önkormányzatnak?

– Magunkon kezdjük a sort: a polgármesteri hivatalnál február utolsó harmadától három héten keresztül vizsgálódnak a szakértők. Ebben az időszakban lesz testületi ülés is, így mérni tudják, hogy egy-egy, a dolgozókat jelentősen megterhelő időszakban milyen a hivatal leterheltsége. Tavasszal kerülnek sorra az oktatási és kulturális intézmények. A hivatal átvilágítás körülbelül hárommillió forintba kerül, az oktatási intézményeké 1,5 millióba.

A szakértők mindössze ajánlást fognak adni a költségtakarékossági lehetőségekről, amiket vagy betart az önkormányzat, vagy nem…

– A javaslatokat a képviselő-testület és a bizottságok fogják megtárgyalni, s a döntést közösen fogjuk meghozni. A helyi demokrácia így működik, ebben továbbra sem ismerünk feltétel nélküliséget. A város egészét kell néznünk, Keszthely lehetőségeit globálisan. A tisztességes útról nem térünk le, és homokba sem dugjuk a fejünket. Vannak lépések, amiket nem lehet már elodázni.

Kórház?

– A kórházi ágyak kérdése még mindig nem tisztázott, erről csak annyit tudok most nyilatkozni, hogy mélységesen felháborít Molnár Lajos egészségügyi miniszter diktátumpolitikája, az MSZP és SZDSZ asszisztálása. Akik ezeket a jogszabályokat megszavazzák, aláírják, feltehetőleg nem járnak orvosi rendelőbe és közkórházba. Vagy nem abba és olyanba, ahova mi. Tehát a diktatórikus ágyszámcsökkentést nem fogadjuk el. Nem. Amit lehet megteszünk ennek megakadályozásáért. Probléma persze akad ezen kívül is. Az általam csak öncsonkításnak nevezett ágyszám leépítés után az intézmény 50 millió forintot kapott, melyet működésre használhat fel. Ahhoz tehát, hogy az átszervezés valóban elinduljon, és az új mátrix-osztályok létrejöjjenek, az önkormányzatnak kell pénzt adni. A kórház erre 55 millió forintot kért tőlünk. Ennyi pénzünk biztosan nincs. Jövő héten egyeztetünk a kórház vezetőségével arról, melyek azok az ÁNTSZ által is megszabott minimális követelmények, amelyeknek az átszervezéssel meg kell felelni, s ez után tárgyalunk ismét pénzekről. Ami nekem itt nagyon furcsa: a kormány – az eredeti megállapodással egyébként szöges ellentétben – elvárja tőlünk, hogy az önkormányzat kezesként álljon a kórház mögött abban az esetben, ha a megadott határidőn belül az intézmény a megfelelő módon nem tud elszámolni a neki juttatott 50 millió forint felhasználásáról.

Mikor fogadja el a város az ez évi költségvetést?

– Februárban. Addig még számos tárgyalás, egyeztetés vár ránk és az intézményvezetőkre. A Gyurcsány-kormány „fekete levesét” együtt kell megigyuk.