2007.09.27.

2008. március 21. (péntek)

Képviselő-testületi ülés

2007. szeptember 27-én tartotta soros ülését Keszthely Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Képviselő-testületi ülés

2007. szeptember 27-én tartotta soros ülését Keszthely Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Napirend előtt Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke tartott rövid tájékoztatót, melyben kifejtette, hogy Keszthelynek szüksége van idegenforgalmi fejlesztésekre az elkövetkező években és beszélt a Keszthely és Hévíz közötti villamosvonal tervéről is.

A Képviselő-testület második fordulóban tárgyalta az önkormányzati lakások bérletéről szóló rendelettervezetet, melynek legfontosabb újdonsága az eddigihez képest, hogy a fiatalok Keszthelyen való letelepedését elősegítendő ún. garzonházi lakások bérbeadásáról is rendelkezik. Ezek a lakások a fiatalok életkezdéséhez átmeneti elhelyezést biztosító, önálló életvitel megteremtésére szolgáló lakások, melyek bérleténél nem feltétel az állandó keszthelyi lakcím, tehát a városban letelepedni szándékozó fiatalok is igénybe tudják venni. A lakásokra pályázni lehet majd, bérleti szerződés legfeljebb 5+2 évre köthető. A pályázatnál előnyt élveznek azok, aki lakás-előtakarékossági szerződést kötnek vagy azzal már rendelkeznek.

A Képviselő-testület elfogadta az Önkormányzat gazdasági programját a 2007-2010-es időszakra. A program mellé cselekvési terv is készül az adott naptári évre vonatkozóan, a költségvetési koncepció elkészítése előtt.

A napirendi pontok között szerepelt a 2008-as Balaton Fesztiválra való felkészülés témája is. A Balaton Fesztivál Alapítvány két programot terjesztett a képviselő-testület elé. A programhelyszínek közé alternatívaként bekerült a Csány-Szendrey ÁMK területe, illetve a Karmelita templom is. Ötletként felmerült a rendezvény Balaton körüli, több települést érintő fesztiválsorozattá fejlesztése is.

Elfogadta a testület a „Keszthely történeti városközpontjának rehabilitációja” című előterjesztést is, melynek fő gondolata a városközponti gyalogos térrendszer kiterjesztése a Fő tér és a környező utcák autóforgalmának korlátozásával illetve csillapításával. A terv része egy várkerti közpark létrehozása, mellyel a templomból, rendházból és a gimnáziumból álló Fő téri épületegyüttes körüljárható lenne. A gyalogos tér kiterjesztésével megszűnő parkolóhelyek pótlására az új közlekedési rendszerbe jól illeszkedő parkolók és mélygarázs létesül, valamint építészeti rekonstrukciók is történnek majd a területen.

Döntés született arról, hogy a települési szilárd hulladékot 2008. január elsejétől az Önkormányzati Társulás zalabéri hulladékártalmatlanító létesítménybe szállítja a KETÉH Kft. Keszthely városa fontos feladatának tartja egy korszerű hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását, melynek szellemében elfogadták a képviselők a helyi hulladékgazdálkodási terv végrehajtásáról szóló beszámolót, és felkérték a polgármestert, hogy vizsgálja meg egy korszerű állatmenhely megvalósításának lehetőségeit is.

A képviselők elvetették a Helikon Strand naturista strand és kempingként való üzemeltetésének lehetőségét, de egyetértettek abban, hogy a létesítmény felújításra szorul. A VÜZ Kft. által elkészített költségbecslés szerint a naturista strand és kemping kialakításának költsége másfélszerese (majd százmillió forint) lenne a jelenlegi létesítmény felújítási költségénél.

A képviselő-testület elfogadta a 2007. évi költségvetésről szóló rendelet módosítását, a Keszthelyi VSZK beiskolázási tervét és döntött a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány által üzemeltetett, szociálisan rászorulók számára fenntartott nappali melegedő támogatásáról is 2,3 millió forint értékig. Döntés született arról is, hogy a testület támogatja a fogyatékkal élők nappali ellátását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtetésében az Eötvös utcai volt óvodaépület igénybevételével.