2007.07.02.

2008. március 21. (péntek)

Bűnmegelőzési Iroda idén is

2007-ben már negyedik alkalommal működik Keszthelyen nyári Bűnmegelőzési Iroda július 2. és augusztus 26. között.

Bűnmegelőzési Iroda idén is

2007-ben már negyedik alkalommal működik Keszthelyen nyári Bűnmegelőzési Iroda július 2. és augusztus 26. között. Ez alatt a 8 hét alatt hetente négy diák, egy tolmács és egy hivatásos rendőr (mint irodavezető) lát el bűnmegelőzési tevékenységet: „járőröznek” a strandokon, parkolókban, piacokon, és szórólapot helyeznek el az autókon, felügyelet nélkül hagyott strandtáskákon, felhívva a figyelmet azokra a lehetőségekre, amellyekkel kivédhető, hogy bűncselekmény áldozatává váljon a figyelmetlen turista.

Keszthely évek óta a Balaton legbiztonságosabb városának számít, de ennek ellenére a nyári időszakban a nagyobb embertömeg miatt óhatatlanul nő a bűnesetek előfordulásának lehetősége. Ezek nagy része megakadályozható lenne kellő óvatossággal, odafigyeléssel és előrelátással. Rengeteg a pozitív visszajelzés arról, hogy van értelme az önkéntesek lelkiismeretes munkájának. A tapasztalatok szerint a fokozott jelenléttel, ellenőrzéssel hatékonyan csökkenthető a betöréses lopások, besurranások, strandlopások és gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények száma. Bűnmegelőzési feladataikon túl az iroda munkatársai nagy segítséget nyújtanak a külföldi turisták számára tolmácsolással és információszolgáltatással kapcsolatosan is. Idén először zsebpénzt is kapnak a diákok a lelkiismeretes munkájukért cserébe.

Az elmúlt években az iroda működtetése nagyrészt pályázaton elnyert pénzből történt, 2007-ben azonban nem írtak ki pályázatot ilyen témában. Mivel a városlakók és a turisták biztonsága egyaránt fontos a városvezetésnek, ezért idén teljes mértékben önkormányzati finanszírozásból működik a nyári Bűnmegelőzési Iroda Keszthelyen.