Januári testületi döntések

2008. január 31. (csütörtök)

Napirend előtt a Keszthelyi Tűzoltóság kitüntetését és jutalmát vehette át Tóth István tűzoltó főtörzsőrmester a decemberben a Balaton jegén beszakadt jégvitorlás mentésében végzett életmentő tevékenységéért. A tűzoltót a képviselő-testület nevében Ruzsics Ferenc polgármester is oklevéllel jutalmazta.

Januári testületi döntések

Napirend előtt a Keszthelyi Tűzoltóság kitüntetését és jutalmát vehette át Tóth István tűzoltó főtörzsőrmester a decemberben a Balaton jegén beszakadt jégvitorlás mentésében végzett életmentő tevékenységéért. A tűzoltót a képviselő-testület nevében Ruzsics Ferenc polgármester is oklevéllel jutalmazta.

Módosította a képviselő-testület a hulladékkezelésről szóló rendeletét; az ebben foglaltak szerint a lakossági díjak éves szinten mindössze 8%-kal emelkednek. A díj magában foglalja a kommunális hulladék szállítását, a szelektív hulladékgyűjtést, a hulladékszigetes gyűjtést, a hulladékszigetek karbantartásának költségét és az évi egyszeri lomtalanítást. Az év 10 hónapjában heti egyszeri, a szezonális hónapokban (július, augusztus) pedig heti kétszeri kommunális szállítást biztosít a Városüzemeltető Kft., továbbá kétheti rendszerességgel szállítja el a „sárga zsákos”, szelektíven gyűjtött hulladékot a város egész területéről.

Döntöttek a képviselők a keszthelyi távhőszolgáltatási rendelet módosításáról is. A fizetendő díjak úgy változtak, hogy alapdíjként változatlanul a 2007. évi összeget kell megfizetni, csupán a hődíj emelkedik az inflációt meg nem haladó mértékben. Ezzel a fogyasztóknak érdekében áll az energiatakarékosság, hiszen a lakásokon belüli hőmérsékletszabályozással a fűtési költségek jelentősen csökkenthetők.

Lényegesen módosult a parkolás szabályozásáról szóló rendelet. A legjelentősebb változás, hogy a keszthelyi lakosok belvárosi ügyintézését elősegítendő az éves sárga bérletet vásárlóknak lehetősége lesz a városközpontban (lila és piros terület) egy órát ingyenesen várakozni. Az ügyfelek a Városüzemeltető Kft. munkatársaitól egy műanyag órát kapnak a bérlet mellé, melyet beállítva a műszerfalra helyezhetnek, ezzel igazolni tudják a díjmentesen igénybe vett egy órás parkolás kezdeti időpontját. További módosítása a rendeletnek egyes külső területeket bevonása a parkolóövezetbe; az ott lakóknak természetesen ezentúl is lehetőségük lesz az ún. „kék bérlet” kiváltására, amellyel változatlanul tudnak majd a lakóhelyük közelében parkolni. Polgármesteri javaslatra nem tették fizetőssé az EGALI (SZTK) előtti parkolóhelyeket. A díjtételek változtatásáról nem született érvényes döntés, ezért újabb módosításig az eddigi parkolási díjak maradnak érvényben.

További rendeletmódosításokra is sor került a tegnapi ülésen: az új ÁFA-törvény indokolta a gyermekvédelem helyi rendszeréről illetve a szociális ellátásokról szóló rendelet étkezési térítési díjakra vonatkozó módosítását. Tájékoztatót hallgattak meg a képviselők az ÁNTSZ Keszthely-Hévízi, Zalaszentgróti Kistérségi Intézetének tevékenységéről, valamint az önkormányzat 2007. negyedik negyedévi belső ellenőrzési tervének teljesítéséről. Utolsó nyílt napirendként a testület a polgármester és alpolgármester illetményének megállapításáról szavazott. Mindkét érintett elutasította azt a bizottsági javaslatot, mely a törvényben meghatározott mértéken túli emelést indítványozott.