Diákok közösen a környezetvédelemért

2008. október 9. (csütörtök)

Egy hétig látja vendégül a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola azokat a diákokat és tanárokat, akik svéd, finn és portugál partneriskoláiból érkeztek. A hat külföldi pedagógust és a Ranolder iskola vezetőit Ruzsics Ferenc polgármester fogadta a keszthelyi városházán.

Az oktatási intézmények közösen dolgoznak egy környezetvédelmi projekten, melyet az Európai Unió „Comenius” programja támogat. A finn és svéd testvériskolákkal több mint tíz évre nyúlik vissza a Ranolder (illetve korábban a Szendrey Júlia) Általános Iskola kapcsolata, a portugálok később csatlakoztak a programhoz. A nemzetközi együttműködésben a magyar projektrész témája Keszthely és környékének hulladékgazdálkodása és környezetvédelme; az ehhez kapcsolódó programok egyikeként a vendég diákok látogatást tettek a hulladékudvarban. A szakmai munkán túl a partnerek fontosnak tartják egymás kultúrájának megismerését is, ezért kulturális rendezvények is színesítik a látogatás programját.

A polgármesteri hivatalban zajlott találkozón a vendégek az országukra jellemző ajándékokkal kedveskedtek a polgármesternek. Keszthely város ajándékai mellett Ruzsics Ferenc egy-egy nemrégiben elkészült, keszthelyi befektetési lehetőségeket bemutató mappát is átadott a delegációk képviselőinek, mellyel kapcsolatban a környezettudatos beruházások fontosságára hívta fel a figyelmet. Az egyhetes vendégfogadás költségeihez az önkormányzat Turizmus és Külkapcsolatok Bizottsága is hozzájárult.