50 éves aranymisét tartottak a Szent Család templomban

2021. július 29. (csütörtök)

Pénteken került sor Dr. Léber Mihály aranymiséjére a keszthelyi Szent Család Templomban. Az ünnepi szentmisén megjelentek a családtagok, hívek, a térség lakossága és az egyházmegye képviselői. A szentmisét Dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök mutatta be. Az aranymisén elevenítették fel a 30 éves kis templom történetét, aminek létrejötte Dr. Léber Mihálynak, megvalósítása a hívek áldozatos munkájának köszönhető.

A keszthelyi Szent Család templom 1990. augusztus 26-án. Ünnepélyes pillanatok, amikor Dr. Léber Mihály a hívek előtt is megnyitotta a nyugati városrészben felépült templomot, amit a közösség kérésére építettek. A lelki közösség, a szakemberek, Mihály atya és testvérei aktívan részt vettek Isten házának megépülésében.1990-ben már tíz éve Keszthelyen teljesített szolgálatot Léber Mihály atya, akit Győrben szenteltek pappá 1971. június 17-én. Az 50 éves aranymiséjét, egészségi állapota miatt Dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök mutatta be.

„Nagyon régóta ismertem őt, a központi szemináriumban volt ő vicerektor és pedig spirituális. S onnan került ide Keszthelyre plébánosnak. Többször jártam nála, édesanyám is itt lakott és láttam, hogy sok mindent tett. Többek között ez a templom, ahol most vagyunk, az ő működésének köszönheti a létét. Dinamikus ember volt, aki állandóan úton volt, állandóan dolgozott. Mindig csinál valamit, tele volt tervekkel.”- mondta Dr. Pápai Lajos.

Léber Mihály atya 1980-tól volt a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosa és emellett püspöki tanácsosi feladatokat látott el. Teológiát és hitoktatást tanított, később tiszteletbeli kanonok, címzetes esperes volt és 2004-től címzetes prépostként szolgált. Meghatározó szerepe volt a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola létrehozásában. Keszthelyi munkássága során mindig nyitott volt a társadalmi kapcsolatokra, aktívan részt vett a város közösségi életében is. Segítő szándékkal közreműködött a Fő tér rekonstrukció előkészületi munkálataiban, Bármilyen feladatot vállalt, a szülői ház és öt testvére volt a legfontosabb, emlékeztek hozzátartozói.

„Nagyon jól megélte a hitét és tudta közvetíteni az emberek felé. Összefogni őket. Szeretetre, imádságra. Nagyon sokat kirándultak és nagyon jó kis közösség alakult ki itt Keszthelyen és ezt mind mi Veszprémben így láttuk. Elég gyakran otthon volt, mert tanította Hittudományi Főiskolán. Szinte hetente megfordult, de rövid időre, mert sosem ért rá. Mindig rohant. „- mondta el Léber Erzsébet.

Léber atya személyére, áldozatos munkájára a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom egykori káplánja, 11 éve plébánosa, Tál Zoltán is szívesen emlékszik vissza.

„25/ Két évig voltam vele együtt. Valóban egy nagyon praktikus, nagyon agilis, hívekért tettre kész embert ismertem meg benne. Örülök, hogy a papi életem legelején mellette lehettem. Sok mindenre rávilágított, sok mindenre megtanított. Hálás vagyok érte, hogy két évig mellette lehettem, mint káplán.”- mondta Tál Zoltán plébános.

Az aranymisét követően köszöntötték a hívek Dr. Léber Mihályt. Közös képek készültek a nevéhez fűződő templom kapujánál, majd szeretet uzsonnára várták a megjelenteket a templom kertjében.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8254-50-eves-aranymiset-tartottak-a-szent-csalad-templomban