500 adag vakcina érkezett húsvéthétfőn Keszthelyre

2021. április 7. (szerda)

500 adag oltóanyag érkezett a keszthelyi Alapellátási Intézetbe húsvéthétfőn. Ezeket a mai nap folyamán kellett felhasználniuk a háziorvosoknak, így folyamatosan oltották azokat, akik regisztráltak. Ezzel a vakcinaadaggal együtt mintegy 4000 keszthelyi lakos vakcinációja történt meg, közülük közel 3000-en már a második oltásukat veszik fel. A háziorvosok kérik azokat, akik regisztráltak, hogy figyeljék a telefonjukat, az oltóanyag ellátás ugyanis folyamatos.

Folyamatosan oltják a regisztráltakat Keszthelyen. Az Alapellátási Intézet 10 háziorvosi praxisának mindegyike kapott oltóanyagot, húsvéthétfőn közel 500 adagnyi vakcina érkezett a városba. A jelenlegi szállítmány többségében AstraZeneca, illetve kisebb mennyiségben Moderna oltást tartalmazott. A beérkezett vakcinákat kedden, de legkésőbb szerdán el kell oltaniuk a háziorvosoknak. Az oltáson megjelentek örömmel fogadták a vakcinát.

„Szeretném, hogy minél hamarabb véget érjen ez a pandémia okozta fennakadás a mindennapi életben.” – mondta egy páciens, Bicskei Balázs.

„Mi már tavaly február elején túlestünk ezen a koronavíruson, és nem tudtuk, hogy az, akkor még szó sem volt arról, hogy itt Magyarországon is van koronavírusos. Anyukám majdnem belehalt, úgyhogy Egerszegen is feküdt 3 napig, nem is volt magánál. Ezt természetesnek vettük, hogy gyerek is van, magunkat is akarjuk védeni, mást is akarunk védeni.” – tette hozzá egy másik páciens, Magyar Beatrix.

A háziorvosok továbbra is lista alapján dolgoznak, mivel azonban a korfa minden praxisnál más, így vannak olyan rendelők, ahol már a fiatalabb regisztráltakat is oltják. Ők többségükben az első oltásukat veszik fel, az idősek közül sokan viszont már a második vakcinát kapták meg. A háziorvosok rendszeresen szerveznek regisztráltakat a Keszthelyi Kórházban lévő oltópontra is. Azok, akik kérik az oltást, mindannyian egyetértenek abban, hogy a vakcina nagyon fontos a saját egészségünk védelme érdekében.

„76 éves vagyok és nem akarom elkapni ezt a nyavalyát, mert az egészség az mindennél többet ér. Fontos, és mások is jöjjenek el erre az oltásra, mert hiába vannak azok a negatív pólusú dolgok, hogy ne oltassák be magukat. Igenis, hogy jöjjenek, aki nem akar – úgymond – meghalni.” – emelte ki egy harmadik páciens, Horváth Imre.

A keszthelyi Alapellátási Intézetben megtudtuk, itt is volt példa arra, hogy az oltásra regisztráltak visszautasították az Astra Zeneca vakcinát. A háziorvosok azonban arra bíztatnak mindenkit, hogy vegye fel a rendelkezésre álló oltóanyagot. Keszthelyen jelenleg több mint 4000 ember vakcinációja történt meg az elmúlt hetekben, több háziorvos a húsvéti hétvégén is oltotta a betegeit.

„Húsvéthétfőn a kormányhivatalból vettünk át mintegy 500 adag oltóanyagot. Ennek a zöme az Astra Zeneca, kisebbik része Moderna. A háziorvosoknak az a feladatuk, hogy ezt lehetőleg a mai napon, de legkésőbb a következő 1-2 napon belül beadják. Ha ezeket az oltóanyagokat is megkapják a keszthelyi lakosok, akkor körülbelül ott fogunk tartani, hogy mintegy 4000 adag oltást adtak már be a keszthelyi háziorvosok. Közel 2000 fő az, akit a keszthelyi oltópontra küldtek. Összességében úgy tűnik, hogy mintegy 3000 fő az, aki már a második oltást is ezekkel együtt meg fogja kapni Keszthelyen.” – tájékoztatott Keszte Gábor, a keszthelyi Alapellátási Intézet vezetője.

Az intézményvezető elmondta, az oltóanyag-ellátás folyamatos, és felhívta a figyelmet arra, hogy korosztálytól függetlenül mindenki figyelje a telefonját, hiszen bármikor behívhatják az oltóanyag felvételére.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7947-500-adag-vakcina-erkezett-husvethetfon-keszthelyre