500 millió az iskola fejlesztésére

2018. február 5. (hétfő)

Teljes egészében megújul az iskola.

A köznevelésben, oktatásban fontos szerepet betöltő premontrei kanonokrend közel 900 éve alakult hazánkban . A közelgő jubileum alkalmából a kormányzat mintegy 9,7 milliárd forint támogatást nyújt a következő öt évben a rend iskoláinak ,épületeinek felújítására újak létesítésére. A keszthelyi intézmény megújulására sem kell sokat várni. 500 millió forintot fordítanak az épület felújítására, az oktatás modernizálására.
A Csornai Premontrei Apátság fenntartása alatt álló iskola igazgatója, Balogh Csaba a megújítás terveiről beszélt az intézmény a napokban. A fenntartó váltást követően elkezdődtek a fejlesztések. Most az államtól 500 millió forintot kapott az iskola, melyből hamarosan megújulhat a plébánia templom észak-nyugati oldalán álló épület , az intézményt körbevevő történelmet őrző fal, és jelentős, az oktatást segítő technikai fejlesztések lesznek.

Első lépésként egy új, bejárati kapu épült meg, az iskola hátsó udvari részén. Az iskola belső része arról árulkodik, hogy már az oldalfolyosókon korszerűsítik a villamos hálózatot. Az évtizedek óta üresen álló, dongaboltozatú , helyiségek falait már megszabadították a vizes résztől, szárítják, hogy a beruházás megkezdésekor már vakolható állapotban legyen. Minden , nem használt részre meg vannak az elképzelések. A bővített képzéshez, több helyiségre lesz szükség. Az épület a 19. században került először a premontrei rend tulajdonába, akik több átépítést is végeztek rajta. A rendház L-alakú épület. Kétemeletes iskolája újból kívűl, belül megújulás előtt áll. Barátságos, modern iskolát építenek a fejlesztési összegből, ahol minden feltétel adott a minőségi oktatáshoz. A beruházás jelentős megtakarítást is eredményez.

Az 500 millió Ft felhasználásával teljes egészében megújul az iskola. A szerződések aláírását követően vélhetőleg, az oktatást nem zavarva, tavasszal megkezdődhetnek a munkálatok.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8515/500-millio-az-iskola-fejlesztesere/