5000 növény színesíti a Fő teret

2021. május 26. (szerda)

5000 virágot ültetnek ki a Fő térre a VÜZ Kft. dolgozói. Idén egy magas növésű, lila színű növényé lett a fővonulat, ehhez sárga és piros virágok kerülnek az ágyásokba. A növények egy nagykanizsai kertészetből származnak.

Kedden délelőtt kezdődött meg a keszthelyi Fő tér virágosítása. A VÜZ Kft. dolgozói elsőként a Városháza előtti ágyásokba kezdték elültetni a növényeket. A tervek szerint két nap alatt tudják befejezni a munkát. Előre kijelölt vonalak mentén ültetnek, hiszen fontos az is, hogy különböző motívumokban és elrendezésekben jelenjenek meg a növények. Mintegy 5000 virágot ültetnek ki a belvárosban. Ezeket a palántákat egy nagykanizsai kertészetből vásárolták. A VÜZ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az ágyások elhelyezkedése határozza meg, hogy milyen növények kerülhetnek bele.

„A napos kitettségű, szárazabb foltokba olyan növényeket választottunk, aminek nagyon kicsi gondozási igénye lesz. Tehát napfényt kedvelő, szárazságot tűrő növényeket. Azokra a helyekre, ahol a fák árnyéka vagy épületek árnyéka kevesebb fényt enged az ágyakba, oda árnyéktűrő növényeket választottunk. A cél az volt, hogy változatos legyen és nagyon színes.” – ismertette Laczkó Mária ügyvezető igazgató.

Idén vezérnövénynek egy nagyméretű, lila színű, különleges salviára esett a választás. Ezt egészítik ki rózsaszín, kék, fehér és sárga virágokkal, például begóniával. Laczkó Mária elmondta, az ágyásokban nagyon sokat számít a növények volumene. Ahol lehetőség van arra, hogy ne egy alacsony, egynemű felületet lássanak a járókelők, oda magasabb növényeket ültetnek. Az egynyári növényeket valószínűleg az ősz folyamán fogják legközelebb cserélni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8077-5000-noveny-szinesiti-a-fo-teret