55 éve történt – ’56-os megemlékezés Keszthelyen

2011. október 24. (hétfő)

„Jól van-e az, hogy az egykori eseményekről vajmi keveset tud a mai ifjúság” – kérdezte Ruzsics Ferenc polgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozaton, Keszthelyen.

A megemlékezés előestéjén, október 22-én fáklyás felvonulás indult a Balaton Színháztól. A menet a kastélyhoz vonult, majd a Széchenyi utcát, az egyetemi emléktáblát érintve visszasétált a színházhoz, ahol megkezdődött a kétnapos ünnepi filmvetítés sorozat. Jelenczki István rendezésében megismerhettük Tóth Ilona történetét, láthatjuk majd a Nap utcai fiúk című filmet és a 2007-ben készült, Wittner Máriáról szóló dokumentumfilmet is.

Október 23-án ökumenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, majd a Helikon Parkban Ruzsics Ferenc ünnepi beszéde következett. „Jól van-e az, hogy a forradalomban résztvevő egykori értelmiségek, parasztok, munkások hátralévő életükben kitaszítottá váltak? Jól van-e az, hogy a gyermekeikről, unokáikról a közelmúltig nyilvántartást vettek? Nincs jól!” – emelte ki Keszthely polgármestere, aki édesapjáról és nagyapjáról is megemlékezett.


(A képre kattintva a Monitor Magazin fotógalériája nyílik meg.)

Ruzsics Ferenc beszéde elején köszöntötte az 1956-os keszthelyi események résztvevőit, köztük dr. Kovács Károlynét, dr. Németh Istvánnét, dr. Szabó Imrénét, valamint azokat is, akik nem tudtak itt lenni távollétük miatt. Józsa Ottóra is emlékezzünk, aki az égből figyeli a mai eseményt – mondta Ruzsics Ferenc.

A polgármestert követően Jelenczki István filmrendező mondott ünnepi köszöntőt. „Az elesetteknek az élők, akik talán holnap halnak meg a szabadságért” – idézte az 1956. november elsején, a szabadságharcban elesettek emlékére felállított szobor feliratát.

A rendezvényen közreműködtek a Vajda János Gimnázium tanulói. Ezt követően koszorúzás volt az önkormányzat, a pártok, intézmények, egyesületek, valamint a szövetségek részéről.

(forrás: Monitor www.monitormagazin.hu)