550 ifjú vívó versenyez Keszthelyen

2021. június 24. (csütörtök)

Ismét több száz vívó érkezett az Olimpici Párbajtőr Országos Bajnokságra Keszthelyre. A hat napon át tartó viadalon a Balaton Vívóklub Keszthelyi csoportjának tagjai is részt vesznek, akik közül több bajnok is pástra lépett. Összesen 550 versenyző vesz részt a bajnokságon, mely holnap zárul.

Hatodik alkalommal érkeztek a vívók az Olimpici Párbajtőr Országos Bajnokságra, Keszthelyre. Gyermek, újonc és serdülő korosztályban, fiú és lány, valamint egyéni és csoportos kategóriákban versenyezhetnek a fiatalok. A Balaton Vívóklub tagjai is pástra lépnek, köztük a magyar bajnok Király Mátyás is, aki nagy reményekkel áll a versenyhez.

„A dobogóra szerintem biztos vagyok. Mondhatni az esélyesek közé tartozom a győzelem felé is. Erős verseny, erős mezőny, de én is jó vagyok, szóval meg tudom csinálni!”

A versenyt 16 páston tudják lebonyolítani. Összesen 550 fiatal vesz részt rajta. A korábbi megmérettetésekre ennek többszöröse érkezett, ám a koronavírus-járvány miatti versenytilalom a felkészüléseket is érintette. Ettől függetlenül a szervezők bíznak abban, hogy továbbra is népszerű lesz a sportág a fiatalok körében. Az Olimpici Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, ezek a versenyek a legjobb felkészülést nyújtják az utánpótlás számára.

„Ha körülnézünk itt, akkor azt láthatjuk, hogy ezen a fiúk, lányok, ezek lesznek a következő generáció, aki világbajnok, vagy olimpiai bajnok lehet párbajtőrben. Tehát ha valaki valamit el akar érni, akkor annak itt kell pallérozódnia. És itt kell megszoknia azokat a körülményeket, ami majd a nemzetközi környezetben fogja várni őket.” – mondta el Lukáts István kuratóriumi elnök.

Keszthelyen is nagy hagyománya van a vívásnak, az utánpótlás nevelés is folyamatosan zajlik. A Vajda János Gimnáziumban már a testnevelésórák egy részét ki is lehet váltani a Balaton Vívóklub edzéseivel. Sok tehetség került ki a klubból és nagyon bíznak a jövő nemzedékében is.

„Több évtizedes hagyománya van. Már a második világháború előttről is volt itt vívóklub. És nagyon szép eredményeik vannak. Tehát olimpiára is feljutottak innen versenyzők és nagy öröm szerintem, hogy a klubunkból nagyon sok reményteljes fiatal tehetség is van, mint azt láthatjuk. Magas színvonalú eredményes munka folyik, úgyhogy én ezt nagyon örömtelinek tartom, hogy a városunkat ez is gazdagítja.” – ismertette Kovács Viktória a Balaton Vívóklub elnökségi tagja.

A hatnapos országos megmérettetés a város számára is nagyon kiemelkedő. Az önkormányzat is örömtelinek tartja, hogy ismét Keszthelyt választották a szervezők ahhoz, hogy egy ilyen nívós eseménynek adjon helyet.

„Nem közvetlen a városnak, hanem magának a vállalkozásoknak, a szállásadóknak, tehát mindenki, aki érintett ebben, hogy hat napig itt folynak a versenyek, ez valamit hoz. A városnak pedig azt, hogy ide jönnek olyan emberek és viszik a jó hírünket.”

Nemes Klára kiemelte, örömteli látni, hogy folyamatos a sportágakban az utánpótlás nevelés. Az Olimpici Párbajtőr Országos Bajnokság péntekig tart. A verseny a serdülő leány és fiú csapatok számával zárul.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8166-550-ifju-vivo-versenyez-keszthelyen