’56 hőseire emlékeztek

2017. november 6. (hétfő)

November 4-én a keszthelyi Szent Miklós temetőben is megemlékeztek 1956 hőseiről. A kegyelet napi megemlékezésen jelen volt és beszédet mondott az egykori forradalmár, a halálra ítélt Wittner Mária.

Magyar költők 56-ra emlékező verseinek tolmácsolásával vette kezdetét a Szent Miklós temetőben ,a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezés. A forradalom és szabadságharc végnapjára, az azt követő megtorlásra amikor az 1956 október 23-án felszabadult magyar lelkeket újból béklyóba zárták Wittner Mária egykori országgyűlési képviselő,56-os elítélt emlékezett.

A 61 évvel ezelőtti események felidézése mellett Wittner Mária megemlékezésében hangsúlyozta,hogy akkor a szabadságot akarták. Azt a szabadságot ami mindennél többet kell ,hogy jelentsen a magyar ember életében. A legnagyobb értékért a hazáért, a szabadságért adták vérüket idősek,középkorúak és tizenéves fiatalok egyaránt.

„Égett a város és romokba hevert minden és Mária országát taposták a tankok és Mária országát árulták el vezetőink. Aztán leverték a forradalmat és megkezdődött a megtorlás. A megtorlás kegyetlen évei. És emberek mentek a halálba…mentek mint a walesi bárdok. És üzentek, hogy adjuk át az üzenetet. Csak nem tudtuk,hogy ki fogja átadni a jövőnek az ő üzenetüket.” -idézte fel november 4. történéseit beszédében Wittner Mária.

A szónok hangsúlyozta, hogy akkor a szabadságot akarták. Mindannyian. Azt a szabadságot, melyet soha nem szabad feladni. Mint mondta ez ’56 üzenete.

Az emlékezés, a gyász perceiben közösen mondtak imát és gyújtottak gyertyát a forradalom áldozataiért az emlékező közösség tagjai és elhelyezték a tisztelet a megemlékezés koszorúit és mécseseit az 56-os kopjafánál .

Wittner Mária beszéde:
https://www.youtube.com/watch?v=vyrhltgbCyE&t=60s

Forrás:
Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8321/a-szent-miklos-temetoben-emlekeztek–56-hoseire/