575-Keszthely Triathlon

2021. június 15. (kedd)

Szombaton rendezték meg az 575 – Keszthely Triathlont, mely a középtávú országos bajnokság része is volt. A közép- és sprint távú megmérettetésekre hét országból érkeztek versenyzők. Reggel nyolc órakor 763 sportoló vetette magát a habok közé a Városi Strandon. A két távon több mint 1200 triatlonos vett részt.

A járványhelyzet miatti szigorítások nem tették lehetővé, hogy 2020-ban megrendezzék a Keszthely Triathlont. A több települést is érintő, nagyszabású egész napos sportrendezvénynek Keszthely évek óta biztosítja a helyszínt.

„A szövetség számára – az hogy ez Magyarország egyik legszínvonalasabb versenye- nyilván nagyon sok amatőr versenyzőt is megérint, meg profikat is, de maga a szervezés, a körítés az egy nemzetközi színvonalat képvisel. Azért a Balaton – ha a szövetség szempontjából mondhatom- a Balaton-legalább olyan fontos nekünk, mint egy budapesti verseny helyszín. Egy olyan emblematikus helyszín Magyarországon, amit érdemes megmutatni.”- mondta el Lehmann Tibor a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke.

Már hét órától egyeztetéssel, bemelegítéssel készülődtek az első versenyszámhoz a Városi Strandon a Keszthely Triathlon Középtávú Országos Bajnokság résztvevői.

„A felkészülésem remélem jól sikerült. Múlt hétvégén voltam Fehérváron egy olimpiai távú versenyen, reméljük hogy ez még jobban fog sikerülni.”- mondta Csermák István versenyző.

Pontosan nyolc órakor megszólalt a kürt és 763 versenyző indult, hogy leússza az 1,9 km-es távot. A 24. percben megjelentek az első úszók, akik jó eredménnyel teljesítették a távot. A versenyzők a zenepavilonnál felállított depókban vehették fel az átöltözéshez szükséges zsákokat és indultak a második versenyszámhoz. A Balaton-partról indult a 90 km-es kerékpározás. A kijelölt útvonalon egész vagy félpályás útlezárások mellett bicikliztek a sportolók. A viszonylag fiatal sportág harmadik versenyszáma a 21,1 km-es futás volt. A triatlonisták pihenés nélkül hajtották végre a három, nagy energiát igénylő számot. A férfiak mezőnyét Lehmann Bence, a tiszaújvárosiak kiválósága 3:52:30 idővel nyerte.

„Azt gondoltam, hogy kerékpáron utol fognak érni,hiába nincs bolyozás azért együtt jobban lehet haladni, aztán éreztem, hogy növelem az előnyömet- amin meglepődtem egy kicsikét-, számolgattam, hogy 2-3 perc előnyöm lehet. Gondoltam a futás jól fog menni, úgyhogy bizakodó voltam a futás kezdetén.”- mondta a férfi mezőny nyertese.

A nőknél a győri Weinhardt Anna 4:29:02 versenyidővel ért célba elsőként.

„A meleg az nekem nagyon nagy ellenfelem és végre legyőztem a meleget. Nagyon-nagyon boldog vagyok. Kemény volt. A bringa gyors, az úszás nagyon jó volt, semmi hullám az előző évekhez képest. A futás az meg kegyetlen ebben a melegben. „- nyilatkozott örömmel a női bajnok.

A középtávú országos bajnokság mellett sprint távot is hirdettek, ahol a 361 nevezett versenyzőnek 750 méter úszást, 20 km kerékpározást és 5 km futást kellett teljesíteni.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8135-575keszthely-triathlon