596 km, 197 úszó

2024. március 11. (hétfő)

Négy év kihagyás után rendeztek ismét 24 órás úszást a Csik Ferenc Tanuszodában. A kényszerű kihagyás ellenére nagy volt a csapatok a lelkesedése, csaknem 200 úszó rótta a hosszokat. A rendezvényt a VÜZ Kft szervezte és Keszthely Város Önkormányzata is támogatta.

Hat csapat vetette magát a habok közé. Pontosan délben kezdődött a verseny, harangszó kísérte az első hosszokat. 2020 márciusában közvetlenül a koronavírus-járvány berobbanása előtt szervezték meg az utolsó viadalt.

„Fájt ez a kihagyás, ez egy kényszerű kihagyás volt, a COVID miatt nem tudtunk ilyen eseményt rendezni az elmúlt években. Nagy örömmel jöttek újra a csapatok hozzánk, mi meg nagyon nagy örömmel fogadtuk őket. Nagyon jó, hogy egy csomó visszatérő csapatunk van. Van új csapatunk is, különösen örülünk, hogy a Keszthelyi Kiscápák SE is tudott indítani csapatot” – nyilatkozta a versenyt szervező Illés Zoltán. 

Összesen 197 fő regisztrált a hat nevező csapattal. Váltót úsztak a gárdák. Hosszonként cserélve, jellemzően 3-4 főt úsztattak egyidejűleg. A Keszthelyi Kiscápák SE mellett a házigazda VÜZ is nevezett, de a Fröccs, a Kisgalambok és a Törekvő vízipókok is versengtek. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is harcba szállt a győzelemért 19 vízimentővel.

Mónus Gyula vízimentő: „Fontosnak tartjuk a szezonon kívüli felkészülést is, erőnléti jellege is van ennek az egésznek. Aki ide eljön, az valószínű nyáron is fog tudni teljesíteni. Voltunk már ezen a rendezvényen – ha jól emlékszem 2019-ben – akkor megnyertük, most is ilyen reményekkel jöttünk, hogy most is aranyéremmel térhessünk haza. Reméljük, hogy sikerül is.”

A verseny végig szorosan alakult. Az első órában már több mint 28 kilométert úsztak a csapatok. A legjobb gárdák akár 5 kilométert is teljesítettek egy óra alatt.Végig az élmezőnyben voltak és végül diadalmaskodtak is a Keszthelyi Kiscápák. A legfiatalabb sportolójuk 7 éves volt, a legidősebb csapattag pedig már a 70-hez közelített. 3700 méterrel maradtak le tőlük a vízimentők, a harmadik a Fröccs lett. A csapatok összesen 595.200 métert úsztak a 24 óra alatt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek