60 család kapott tűzifát a Védelmi Bizottságtól

2024. február 13. (kedd)

60 család kapott tűzifa támogatást Zalában. A Vármegyei Területi Védelmi Bizottság kedden 1,3 köbméter tűzifát szállított egy keszthelyi asszonynak. A városban is vannak rászorulók, az önkormányzat is többeknek biztosít szociális tüzelőt.

Megérkezett az ajándék tűzifa  a keszthelyi idős asszonyhoz. Irma néninek nagy segítséget jelent ez az adomány, mindennapos ellátásán túl lakbért is fizet, így nem tudja, jutott-e volna rá egyébként. A hölgy most 1,3 köbméter fát kapott a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottságtól.

„Ez segítség, mert kevés a tüzelő, pedig nincs a télnek vége. Ez nagyon jól jött ilyenkor ez a segítség.” – mondta el Sárközy Lászlóné.

A Védelmi Bizottság 2012 óta segíti a rászorulókat tűzifával. Leginkább a beteg kisnyugdíjasokat és a gyermeket nevelő családokat támogatják a kályhakész tüzelővel. Egy cég biztosítja azt, hogy a régió 30 településének 60 háztartásába juthasson el az adomány.

„Az akciónkat úgy időzítjük, hogy a téli időszak végére jusson, hiszen akkor már az önkormányzatok által is biztosított szociális tűzifasegély fogytán lehet. Ebben az esetben is Keszthelyre is egy idős beteg emberhez tudtunk eljuttatni tűzifát, 1,3 köbméter mennyiségben.” – emelte ki Dr. Sifter Rózsa a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke.

A rászorulókat a helyi önkormányzatok segítenek kiválasztani. Többen is igényt tartanának effajta támogatásra. Manninger Jenő polgármester elmondta, hogy Keszthelyen is igyekeznek minél többeknek biztosítani tüzelőt. A 4 millió forintos keretből 40-50 család ellátmányához járulnak hozzá.

„Többen is igényt tartanának rá. Általában a szociális segélyek azért a nyugdíj vagy egyéb jövedelemhatárhoz vannak kötve. Ez nem túl magas azért. És mint említettem 40-50 családnak juttatunk ilyen jellegű segítséget, de vannak más szociális segélyek is. Nyilván nagyon sokan szorulnának rá, hogy pluszban még segítsünk, más módon is lehet segíteni. De azt gondolom, hogy Keszthelyen elmondhatjuk, hogy azért igazából mindenki tud fűteni.”

A tüzelőanyag mellett ajándékcsomaggal is meglepték a kedvezményezett hölgyet. A tartósélelmiszerekkel a mindennapi terheit szerették volna enyhíteni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek