60 év egy koncertben

2023. október 17. (kedd)

A kulturális rendezvényen a 60 éves művész saját alkotásait, valamint zenésztársaival ismert slágereket adott elő a nagyközönségnek. A közeli és távoli környék igazi zenei krémjét válogatta össze erre az estére.

Saját dalok is felcsendültek a Simándy-teremben. A koncert személyesebb hangvételű volt, hisz az ünnepelt, valamint szerzőtársai tollából több szerzemény is megszólalt. A szerzői lemezeiből is csak a legjobb számoknak adott zöld utat. Varga Endre szerint a tágabb közösség legjobb jazz- és popzenészei támogatták őt zeneileg a neves napon.

„Sokat agyaltam, hogy milyen címet adjak ennek a mai estének, 10 éve volt egy első 50évem nevű jubileumi koncertem, most humorosan azt mondanám, hogy az 50 éves koncertem 10 éves jubileumát ünneplem most. Valahogy van bennem egy késztetés, hogy időről időre, – és most ismét egy olyan kerek év, hogy összegzi az ember, hogy most mit is csinált eddig, kikkel dolgozott eddig, kik azok a zenészek, akik közel állnak hozzá.”

Szabó Siklódi Lia 10 éve ismeri Varga Endrét, akitől rendkívül sok alázatot tanult ez idő alatt, ami miatt nem tud elég hálás lenni. A művészt fantasztikus zenésznek tartja. Úgy véli bármilyen hangszert vesz a kezébe, nincs kétség, hogy csodálatosan szólal az meg.

„Szerintem nincs olyan ember, aki itt a környéken és nagyobb távlatokban nem ismerné Varga Endrét. Én igazából a Musica alapítványon keresztül ismertem meg először és aztán Happy Dixieland Band kapcsán, illetve 10 évvel ezelőtt a koncertjén én is énekeltem.”

Bódis Bettina és Varga Endre ismeretsége is pontosan 10 évre nyúlik vissza. Egy zalaegerszegi Frank Sinatra tematikus koncerten találkoztak, ahol Endre mint fúvós, Bettina pedig mint énekes vett részt.  A közös munka kezdete 2018-ban kezdődött, így alakult meg a BB JAzzy Pop Duo.

„Nagyon jó zenésznek tartom. A duóban is szaxofonon, fuvolán játszik. Nagyon jó embernek is ismertem meg, igazi művész lélek, és jó vele együtt dolgozni.” 

Varga Endre élete –elmondása szerint – 2 zenei műfaj körül forog: egyrészt a klasszikus, másrészt a jazz. Az jubileumi estéjén ezek mellett a populáris dallamoknak is teret engedett.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek