60 éve alapították meg a Georgikon Néptáncegyüttest

2018. november 23. (péntek)

Táncházzal ünnepelte alapításának 60 éves évfordulóját a Georgikon Néptáncegyüttes. Keszthely egyik legrégebbi kulturális csoportja a Georgikon falai közt szervezte meg ünnepi találkozóját. A rendezvényen kiderült, hogy most hullámvölgyben van a csoport, de sokan dolgoznak azon, hogy újra életet leheljenek az együttesbe.

Hangos ováció és taps kíséretében köszöntötték a Georgikon Néptáncegyüttes megjelent alapítóit; Dr. Kiszling Mátyásnét, Imrányi Mártát és Hámory Évát. Ők többedmagukkal 1958-ban az akkori keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia hallgatóiként és dolgozóiként alapították meg a Georgikon Népi Együttest.

„Ez a tánc tulajdonképpen a technikus táncaiból indult ’57-ben. Akkor még a Merényi házaspár tanította a mezőgazdasági technikusokat néptáncra. A következő évben az akadémia színeiben újra ez folytatódott. Sokan jöttünk át a technikumból, továbbtanultunk a Mezőgazdasági Akadémián…és akkor tanítottak bennünket tovább, először a Merényi házaspár. Fiúk, lányok nagyon élveztük, jó táncaink voltak” – nyilatkozta Hámory Éva.

Az elmúlt 60 év során több százan fordultak meg az együttesben. A jubileumi találkozóra mintegy 120 jelenlegi és egykori tag jött el. Az együttes Keszthely egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező kulturális csoportja.

Farkas Olivér, a Georgikon Néptáncegyüttes Egyesületének elnöke: „Ez egy nagy család és egy nemzettségnek a tagja, amit úgy hívunk, hogy Georgikon. Remélem azért, hogy az egyetemet sokan ismerik és ezen belül az együttest is sokan ismerik, sokan hallhattak róla az elmúlt 60 évben. Mi úgy gondoljuk, hogy egy ilyen találkozás az egy olyan átfogó dolog, amit ugyan nem szakmai módon nézve az egyetem ritkán tapasztalhat.”

A rendezvényen kiderült, hogy az együttes jelenleg hullámvölgyben van. Művészeti vezető és megfelelő utánpótlás híján csak projekt szinten működnek. A vezetés azon dolgozik, hogy újra életet leheljenek a nagy múltú csoportba.

A múltunk tégláira építkezünk – hangsúlyozta köszöntőjében a Georgikon dékánja. Polgár Péter elismerését fejezte ki a jelenlevők felé.A város polgármestere is köszöntötte a jubiláló csoportot. Ruzsics Ferenc kifejtette, hogy ez a nap a Georgikon és egyben a város ünnepe is, mely nagyon büszke a táncegyüttesre.

A rendezvény meglepetésvendége Fodor Mátyás volt. A „Fölszállott a páva” tehetségkutató verseny szólótánc győztese egy tánccal ajándékozta meg az ünneplőket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9258/60-eve-alapitottak-meg-a-georgikon-neptancegyuttest/?fbclid=IwAR2vBGY_ISLPW-9_tU6PMylpJkrYL9gqIp_QO-lvPln2q7Hy_W10XNlVFU4