60 éves a Goldmark

2012. június 26. (kedd)

60 éve szolgálja a kultúrát Keszthelyen a Goldmark Károly Művelődési Központ. A jubileum alkalmából tartottak előadást a Balaton Színházban pénteken, ahol felidézték az elmúlt hat évtized történéseit.

Elsőként Merényi Judit elevenítette fel édesapja közel 20 éves igazgatói munkáját. Merényi Elemér 1951-ben került Keszthelyre, társastáncot oktatott, amatőr színjátszó csoportot szervezett, majd 1957-től megbízták a művelődési központ vezetésével. Sok nívós rendezvényt köszönhet neki a város: a Helikoni Ünnepségek felélesztését, a Nemzetiségi Fesztivált és a nyári Szabadtéri Színpadot. Szívügye volt egy kőszínház építése, mely 1966-ban meg is valósult, s melyben élete végéig dolgozhatott. 1975. április 15-én 65 évesen –de talán a sors keze által– a színházban egy előadás közben hunyt el. Hirtelen bekövetkezett halála után Horváth Ottó népzenész, a Guzsaj Együttes alapítója vette át négy évre a stafétát.

Őt Cséby Géza váltotta, aki 1979. október 1-jétől közel 30 éven át irányította az intézményt. Ahogy mondja: érkezésével előtérbe kerültek a kiállítások, az irodalmi estek, a komolyzenei koncertek, de a színházi élet továbbra is meghatározója volt a keszthelyi kulturális életnek. Ezért is volt fájdalmas annak bezárása, viszont az élet nem állhatott meg, így bővítették a helyszíneket a Helikon Kastélymúzeummal, a Balatoni Múzeummal, a városházával és a templomokkal. Azonban az mindig is világos volt számára, hogy a színház nélkül nagy az űr, és ezt előbb-utóbb pótolni kell. Pályafutásában a Balaton Színház 2002-es újranyitása mellett az újkori Helikoni Ünnepségekre és az egykori Balaton Fesztiválokra a legbüszkébb.

Csengei Ágota 2000-ben művelődésszervezőként került a Goldmarkba, így 2008-as igazgatói kinevezéséig is részt vett már a kollektíva munkájában. Kiemelte, hogy az elődei munkásságának és saját tapasztalatainak nyomán sikerült a kultúra megkezdett ösvényén tovább lépni, azt tovább fejleszteni. Példaként említette, hogy a mai kor egyik igényét, az élethosszig tartó tanulást, amelyből a Goldmark is kivette részét: egy közel 28 millió forintos pályázati forrásból felnőttképzéseket indítottak, melyeknek nagy volt a sikere. Bízik abban, hogy a kultúrát befogadó emberek értékelik az elmúlt 60 év munkáját, és a jövőben is elégedetten távoznak a művelődési központ egy-egy rendezvényéről.

(forrás: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu)