60 éves a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár

2013. október 14. (hétfő)

Jubileumi könyvtári programra várták a vendégeket szombaton délután: a Fejér György Városi Könyvtár hatvanadik születésnapját ünnepelte. Az ünneplésből a gyermekek sem maradtak ki, izgalmas éjszakai program várt rájuk a könyvtárban.

Magyarországon a második világháború után, az ’50-es években a könyvtárak hőskorukat élték. Az újonnan alakult könyvtárak száma elérte a háromezret. Keszthelyen a könyvtár, mely felvette a Fejér György Városi Könyvtár nevet, 1953-ban nyitotta meg kapuit. A hét végén 60. születésnapjára várták a vendégeket, akiket a város polgármestere, Ruzsics Ferenc köszöntött. A város vezetője az is elmondta az ünnepségen, hogy a lakosságnak nagy biztonságot jelent, hogy a város el tudja tartani a könyvtárat, és jövőbeli cél egy új épületének megépítése a gyermekkönyvtár számára.

Pappné Beke Judit igazgató idézte fel a 60 év történéseit, emlékezett az első igazgatóra, Bécsi Jánosra, aki 1991-ig vezette a könyvtár munkáját. Őt követte 27 éven át – Gyermekkönyvtár vezetőként és igazgatóként – Dr. Müller Róbertné. A volt intézményvezető nem volt jelen külföldön tartózkodása miatt, de üzenetetét eljuttatta az ünneplőkhöz, visszaemlékezve a könyvtár nehéz éveire is.

A Fejér György Városi Könyvtár, mely 31 településen lát el feladatot, szolgálja ki az olvasókat, jelentős Zala életében, kulturális tevékenységében – emelte ki az ünnepi délutánon Kiss Gábor, a Zala Megyei Könyvtár igazgatója.

Sáringer-Kenyeres Tamás országgyűlési képviselő, aki rendszeres támogatója a könyvtár rendezvényeinek elmondta, mindezt azért teszi mert ő maga könyvek között nőtt fel és tudja, hogy a tudás fellegvára milyen jelentőséggel bír az emberek, fiatalok fejlődésében.

Az ünnepségen emlékplakettel köszönte meg a könyvtár az együttműködést mindazoknak a szervezeteknek, civil szervezeteknek, intézményeknek, magánszemélyeknek, volt és jelenlegi munkatársaknak, akik a nehéz és kevésbé nehéz években is partnerei voltak a munkában, előrehaladásban.

A program este nyolc órától a gyerekeknek szervezett éjszakai könyvtár-kalanddal folytatódott. Tizennégy legtöbbet könyvtárba járó 4-6. osztályos diák vehetett részt az izgalmas programon, ahol a veszprémi egyetemista Gyurácz Tamás gitározott és énekelt ismert dallamokat a gyerekeknek. A fiatal anyagmérnök hallgató maga is meglepődött a hangulaton. Szívesen töltött el egy órát a diáksereggel.
Esti lámpafény mellett a „tábortűznél” feladatok megoldására vállalkoztak a gyerekek. Előtte megismerkedtek a könyvtár minden termével, s indult a játék. Boríték…kérdések…betűk keresése. Este 21 órára meg is találták a megoldásokat. Örömködve rakták ki az ismert – Olvassatok minden nap! – szlogent.

Késő este. Gyors ágyazás a szőnyegen, s várakozás a diavetítős mesére. Igazi esti mese volt. Mazsola és Manócska történetét olvasta Magyar Szilvia, a Gyermekkönyvtár vezetője.Pogácsamajszolás és fogmosás után rövid alvás következett, majd jött a reggel retro reggelivel: zsemle, házilag készített kakaó és párizsi. Semmi nem maradt ki a Fejér György Városi Könyvtár születésnapi „zsúrjából”.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)