69 futamban vettek részt az önkéntes tűzoltók

2019. augusztus 26. (hétfő)

Hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak ki szombaton a balatongyöröki nagy parkolóba. Most nem egy szerencsétlenséghez kellett kiérkezniük, 9. alkalommal rendezték az Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokságot. Az eseményre határon túli lánglovagok is érkeztek.
A gyorsaság és a precizitás voltak a fő szempontok a bajnokságon. A balatongyöröki forduló a nyolcfutamos verseny hetedik állomása, melyen, női, retro és modern kategóriában indulhattak a lánglovagok. Ebben az évben 7 magyar nemzetiségű felvidéki társaság is indult.

„Nem először vagyunk itt, ez egy ilyen nagyon régi kapcsolat, hogy idejárunk Balatongyörökre versenyre. Évekkel ezelőtt érkezett egy felkérés, hogy képviseljük Felvidéket ezen a tűzoltóversenyen.” – ismertette Dr. Fehér Ferenc.

A tűzoltók évek óta járnak a versenyekre, amelyeken mindenki szeretné a legjobb teljesítményt nyújtani. A csapatok összeszokott felállásban szerelték össze a tömlőket. A tűzoltósportok körében a kismotorfecskendő-szerelés az egyik legösszetettebb, hiszen szükség van a fordulók között az eszközök folyamatos karbantartására, másrészt a precíz célzásra egyaránt. A versenyhez mindenkinek a saját felszerelését kellett elhoznia, csapatonként 7 fő vehetett részt a gyakorlatban.

„Nálunk másfajta szivattyúkat használnak, illetve a tömlők átmérője is keskenyebb és ezzel jobb időket lehet elérni.” – mondta el Alföldy József.

Az eseményt minden évben a Györöki Hamutiprók Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezi. Idén a bajnokságon 38 csapat összesen 69 futamon vett részt. A résztvevők száma is azt mutatja, hogy az ország egyik legnívósabb rendezvényét tudták megszervezni. A programról a Zala Megyei Tűzoltószövetség elnöke is elismerően beszélt.

„Ez Magyarországnak a legnagyobb önkéntes tűzoltó rendezvénye. De azt gondolom, tűzoltó rendezvények közül is megállja a helyét, szerintem az első 5-ben simán benne van. És ami még nagyon fontos, én azt szoktam kiemelni mindig a megnyitókor, hogy a legnagyobb és a legszebb helyszínnel a legszebb tűzoltóverseny is a balatongyöröki.” – osztotta meg Strázsai Zoltán.

A rendezvény egész napon át zajlott. A versenyen végül női kategóriában a Becsehely ÖTE csapata, míg a modern és retro kategóriában Szilas község tűzoltói bizonyultak a legjobbaknak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6343-69-futamban-vettek-reszt-az-onkentes-tuzoltok?fbclid=IwAR3Pc4DDnUwrgW5ci-vX822RXceOHqEO7JlcLMOAnnymjGxfN1xmiEVEgdo