73-an bérmálkoztak a hétvégén

2023. április 25. (kedd)

73-an bérmálkoztak idén a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban a hétvégén. A szentséget dr. Udvardy György veszprémi érsek szolgáltatta ki. A bérmálás által váltak az egyház felnőtt tagjaivá az érintettek.

73, többségében hetedik-nyolcadikos fiatal járult az érsek elé. A bérmálás szentségét ugyanis a 14. életévet betöltöttek kaphatják meg. Dr. Udvardy György a krizmába mártott hüvelykujjával keresztet rajzolt a hívek homlokára azzal az üzenettel, hogy vegye a Szentlélek ajándékának jelét. Ezt követően, mint új, nagykorú keresztényt köszöntötte őket. Fontos szerepe van a bérmaszülőnek, aki a bérmálkozó vállára teszi a kezét. Ezzel fejezi ki, hogy felelősséget vállal érte. A fiatalok olyan embert választanak, akire felnéznek.

„Számomra a bérmálás nagyon fontos, hiszen a szüleim engem vallásosságra neveltek. Én ezt szeretném tovább vinni és nem megtörni a hagyományt. Illetve, mert a bérmálásban megkapjuk a Szentlélek ajándékait, amik a felnőtt életben a segítségünkre lehetnek. És úgy gondolom, hogy ez így a felnőtté válás küszöbén nekem nagyon fontos.” – mondta el Hertelendy László.

Dr. Udvardy György hangsúlyozta, a Jézusban való hit mindenen átsegíti a bérmálkozókat is. Jézus társul szegődik mindenki mellé, és szembesít az írások erejével. Rávilágít arra, hogy mindenkinek megvan a maga keresztje, de a remény mindig ott lesz, hogy képesek vagyunk megoldani a feladatokat.

„Mi történik? Zarándokként mentek a saját utatokon. Ezt-azt hallotok, történik az életetek, benne sok jó dolog, benne kudarcos események, bene remények nyílnak ki, reménykedés omlik össze. Egymással beszélgettek, de ha egymással csak a reménytelenségről beszélgetek, akkor ebben erősítetitek egymást.”

A bérmálással a Szentlélek ajándékait kapták meg a bérmálkozók. Ezek a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a tudomány, a jámborság, az erősség és az Istenfélelem. Ez a harmadik szentség, amit megkaphatnak a keresztények. Ezt az elsőáldozás előzi meg, mely vasárnap lesz a Fő téri templomban.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10284-73an-bermalkoztak-a-hetvegen

Képek