76 éve hunyt el Csik Ferenc

2021. március 29. (hétfő)

76 évvel ezelőtt hunyt el március 29-én Csik Ferenc, Keszthely olimpiai bajnoka. A nevét viselő Olimpiai Baráti Kör minden évben háromszor emlékezik meg az úszóról, ilyenkor sírját is megkoszorúzzák. A keszthelyi sportszeretőknek nagyon sokat jelent az egykor a városban nevelkedő sportikon emlékének őrzése.

Csik Ferenc díszsírjánál gyújtott mécsest dr. Iglódi Endre a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör nevében. Az emlékezés koszorúját is elhelyezte az egykori orvos és olimpiai bajnok úszó nyughelyén a Szent Miklós temetőben. Évente több alkalommal érkeznek ki a sírhoz. Csik Ferenc születésnapján, az olimpiai győzelme napján és halálának évfordulóján is. Az olimpikon 1945. március 29-én Sopronban, a II. világháborúban hivatása teljesítése közben vesztette életét.

„A Patak utcában haladt Sopronban, amikor már szóltak a szirénák. És a történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy hívták családok, hívták légópincébe is. Kezében volt az orvosi táska, ő azonban bízott sorsa jobbra fordulásában és abban, hogy el tudja látni hivatását. Nem történt így sajnos. Egy repeszgránát találta el. És utána 1945-ben ott egy tömegsírba került.”

Dr. Iglódi Endre hozzátette, a soproni fiatalok szereztek erről tudomást, akik felkarolták emlékének ápolását. Keszthelyre kerülésében az olimpikon édesanyjának és feleségének volt nagy szerepe. Ők egyeztettek a Magyar Olimpiai Bizottsággal, hogy nevelővárosában legyen eltemetve. 1947-ben exhumálták és a város által felajánlott díszsírhelyben helyezték örök nyugalomra.

„Kevesen tudják, a Nemzeti Panteonnak is része a Csik Ferenc sír. A Szent Miklós temetőben egyébként három ilyen sír van, amelyik a nemzeti sírhelynek is része. És itt a díszsírhelyen nyugszik Csik Ferenc. Közelben szemben Reischl Imre, aki több mint két évtizeden át volt a városbíró. Mellette, aki 100 évvel ezelőtt a gazdasági tanintézet főigazgatója volt és itt balkéz felől a pedig ugye a Festetics Mauzóleum. Ami számomra szívmelengető és örömteli, hogy mindenszentek környékén, amikor a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör és a Magyar Olimpiai bizottság nevében koszorúzok, nagyon sok keszthelyit látok itt a sírnál. Tehát ők is ápolják az emlékét és gondozzák az emlékét.”

A kaposvári születésű, ám Keszthelyen nevelkedő Csik Ferenc az 1936-os berlini olimpián 100 méteres férfi gyorsúszás számban indult. Nem tartozott az esélyesek közé három japán versenytársa miatt. A magyar úszó azonban 90 méternél vette át a vezetést és megnyerte a versenyszámot. Ennek a bravúrnak idén lesz a 85. évfordulója augusztusban. A nevét viselő Olimpiai Baráti Kör ezen az eseményen is meg kíván emlékezni az olimpikonról. A városban 12 helyszín őrzi emlékét az úszónak, ezek többségét felkeresik.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7924-76-eve-hunyt-el-csik-ferenc