774 éves lett Keszthely

2021. június 8. (kedd)

774 éves Keszthely. A Város Napja alkalmából szombaton délelőtt osztották ki az idei kitüntetéseket valamint ismertették Keszthely város tortáit. Elhangzott az elmúlt évben sok kárt okozott a vírus az egészségügyben, a gazdaságban és a közösségekben is, de együtt sikerült túljutni a nehézségeken.

Szombat reggel háromnegyed 9-kor vonták fel a Városháza előtt Keszthely város zászlaját, a 379. számú Feltámadás Cserkészcsapat tagjainak közreműködésével. Az ünnepi eseményt követően a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban kezdődött el az ökomenikus istentisztelet Tál Zoltán atya és Zichy Emőke református lelkészasszony celebrálásával. Az istentisztelet végén a város elöljárói megkoszorúzták a templomban található emléktáblát, mely szerint Keszthely 78 éve Jézus szíve oltalma alatt áll.

A Város napi ünnepségen beszédet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, hogy sok fejlesztés járul hozzá ahhoz, hogy még népszerűbb legyen a város a turisták körében is. A további sikerhez már elkészültek a jövő évi tervek is.

„Tervezzük már a következő Uniós ciklus forrásait is. Mintegy 8 milliárd forint azonosítható be Keszthelyre. Elsősorban a belső városrész szépítésére, fejlesztésére, de itt számítunk természetesen a fejlődő gazdaság tőkeerejére is.”

Nagy Bálint polgármester megemlékezett azokról, akiktől az elmúlt évben kellett elbúcsúznunk. Úgy fogalmazott, a járvány a közösségekben is nagy kárt okozott, de a keszthelyiek állták a sarat és együtt sikerült túljutni a nehézségeken.

„Ahogy minden rosszban van mindig jó is, megtanultunk teljesen új helyzetben élni, odafigyelni egymásra, meglátni a másik ember szükségét, összefogni, és segítő közösséget alkotni. Az elmúlt évben a keszthelyi emberek sokszor megmutatták már az összefogás erejét, és a világjárvány pedig rádöbbentett minket arra, hogy nem élhetünk elszigetelten, csak a saját igényeink szerint, mert egy közösség vagyunk, és felelősek vagyunk egymásért!”

Hagyományosan a Város Napján adják át a kitüntetéseket azoknak, akik sokat tettek a településért.

A Keszthely Város Szociális Ellátásért díjban Mikla Gabriella önkormányzati dolgozó részesült.

Keszthely Város Egészségügyéért díjjal Tarpál György Gábornét, a keszthelyi sürgősségi osztály főnővérét tüntették ki.

Keszthely Város Turizmusáért díjat adományoztak a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertnek, a díjat az üzemeltető Sziládi-Kovács Tibor vette át.

A Keszthely Város Szolgálatáért elismerést a Ranolder Iskola tanárnője, Kövi Andrea, a Közgazdasági Technikum igazgatója, Siszler Katalin, Dr. Horváth István, a Keszthelyi Rendőrkapitányság nyugalmazott vezetője, valamint posztumusz Dr. Ambrus Géza Lajos háziorvos kapta, nevében felesége, Dr. Ambrus Zsófia vehette át.

Keszthely Városért kitüntető címet adományozott az önkormányzat a Család Iskola és Dr. Husvéth Ferenc kutató, tanszékvezető részére.

Keszthely Város Díszpolgárának posztumusz Dr. Ifi Ferencet választották, a 2020 novemberében, tragikus hirtelenséggel elhunyt városvezető és orvos díját legfiatalabb gyermeke, Ifi Benedek vette át.

Hagyományteremtő céllal idén először hirdették meg a Keszthely Város Tortája pályázatot a helyi cukrászdák részére. A 8 nevezett alkotás közül a szakmai zsűri a Sütibolt Cserszegi Fűszeres – Mandulás Tortáját választotta Város Tortának, az év keszthelyi Reform Tortája pedig a Pille süti Gesztenye Fasor Torta elnevezésű kreációja lett. Különdíjat kapott reform torta kategóriában a Jordanics Cukrászda Georg-Ikon Tortája, hagyományos kategóriában pedig a Korzó Café alkotása, a KeszthelyRe Barbara! torta.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8111-774-eves-lett-keszthely