777 éves Keszthely

2024. június 3. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Ünnepelt Keszthely a hétvégén. A város napján a georgiai Batumi, Keszthely testvértelepülése is bemutatkozott. Az ünnepségen átadták a legmagasabb kitüntetést, a díszpolgári címeket, és több más városi elismerést.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a Város Napja. Az ünnepi szentmisét követően pedig megkoszorúzták a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban lévő emléktáblát.

A hivatalos ünnepséget a Fő téren felállított színpadon tartották. Az eseményre meghívást kapott Herceg Festetics György, aki beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a Város Napja megszervezésében. Batumi képviseletében Tamara Liluashvili, Georgia nagykövete köszöntötte a részvevőket. Beszédében kifejtette, a Város Napján nem csak Keszthelyt, hanem a Balaton-parti város és Batumi testvértelepülési szerződését is ünnepeljük.

„Hiszek abban, hogy a barátság hídjainak felépítésével – amilyen Batumi és Keszthely között is van – a két város lakói megismerhetik és felfedezhetik egymás kultúráját és hagyományait. A közösségi közötti kulturális ismeretek megosztása hozzájárul egymás megértéséhez, és jó lehetőség a tapasztalatok és ötletek megosztására, valamint kiváló perspektíva a települések vezetőinek. Végül pedig megértést és tiszteletet alakít ki.” – mondta Tamara Liluashvili, Georgia nagykövete.

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a Város Napján fejet hajtunk azok előtt az elődök előtt, akik Keszthelyt felépítették és gazdagították. Hozzátette, a történelmi viszontagságok ellenére a város ma is otthont, munkát és barátokat ad sokaknak.

„Keszthely nem egy múzeum. habár kétségkívül a legtöbb múzeum nálunk van a térségben, Keszthely egy élő közösség, amely elismeri azokat az embereket, akik egy szép és érdemes életúttal, hivatástudattal és szorgalommal végzett munkájukkal tovább gazdagították városunkat.” – emelte ki Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

Manninger Jenő, a város polgármestere kifejtette, ahogy minden települést, Keszthelyt is az itt lakók teszik vonzóan egyedivé, az ő kezük építi és gyarapítja, az ő elkötelezettségük teremti meg értékeit, szellemiségét. Hozzátette, a város mindannyiunké, a fiatalok, a középkorúak és az idősek is megtalálják itt az otthonukat és a számításukat.

„Az időseké, akik a legnehezebb években, évtizedekben is helyt álltak, tisztességgel, becsülettel látták el feladataikat, és most jól megérdemelt pihenésüket töltik. Akiknek mindig számíthattunk kiterjedt tapasztalatára, megfontoltságára, bölcs tanácsaira, amiért nem lehetünk eléggé hálásak. A középnemzedék tagjaié, akik a napi gondok között is saját területükön végzett, fontos munkájukkal a város motorjai.” – tette hozzá Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Keszthely Város Díszpolgára kitüntető címet Emecz Emil asztalitenisz legenda, edző, világbajnoki döntőt is vezető nemzetközi bíró vehette át. Keszthely Város Szociális Szolgálatáért elismerésben részesült a Zala Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Keszthelyi Tagintézménye, valamint Bálványosi Zoltánné, a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás gondozója. A Keszthely Város Egészségügyéért címet Dr. Bóka György üzemorvos, háziorvosnak, illetve Dr. Győrffy Editnek, a Keszthelyi Kórház Radiológiai Osztály vezetőjének ítélte oda a képviselőtestület. Serlegné Szita Eszter a Polgármesteri Hivatal vagyongazdálkodási ügyintézője, Joóné Baranyai Tímea Bernadett nyugalmazott óvodapedagógus és Hajasné Léránt Zsófia, a Zöldmező utcai iskola főigazgató-helyettese Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetésben részesült. Az elismerést Dancs Józsefnek, a Keszthelyi VSZK tavaly elhunyt pedagógusának posztumusz ítélték oda. Hansjörg Surber, a Zeneautomata Múzeum tulajdonosa Keszthely Turizmusáért kitüntetést vehetett át. Keszthely Városáért elismerésben részesült Laczikó Károly, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség korábbi vezetője, valamint Pálfi György Győző virágkötő.

Keszthely Város Tortája az idén a Balatoni Napfelkelte nevű kreáció lett, amelyet a VSZK szakoktatója, Turczi Veronika készített. Különdíjas lett a Mary Álma nevű sütemény, Szabó Andrea alkotása. Keszthely Város Reformtortáját a hévízi Mozart Cukrászda készítette, és a Balatoni Randevú névre hallgat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek