87 éve győzött a királyszámban Csik Ferenc

2023. augusztus 10. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

87 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok Csik Ferenc. Keszthely kiválósága a mai napig sokak példaképe mind versenyzőként, mind pedig emberként. A róla elnevezett helyi olimpiai baráti kör minden évben több alkalommal is tiszteletét fejezi ki az úszó sírjánál.

Az akkori rádióközvetítés teljes képet adott azoknak is, akik otthonaikban izgulhatták végig az 1936-os 100 méteres gyorsúszás számot. Az elődöntőből második helyen jutott tovább a magyar, nem számított esélyesnek, mégis 75 méternél óriási hajrába kezdett a keszthelyi kiválóság. 90 méternél vette át a vezetést és csak centiméterekkel, de tisztán ő csapott elsőként a célba.

A győzelem évfordulóját minden évben megünnepli a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében Dr. Iglódi Endre idézte fel az akkori eseményeket az úszó sírjánál, a Szent Miklós temetőben. Hangsúlyozta, 1936 óta a sportág királyszámának nevezett 100 méteres gyorsúszásban nem volt magyar dobogós világversenyeken. Kifejtette, a keszthelyi olimpikon mindannyiunknak példakép lehet.

„Nagyon sokak számára. Nemcsak azért, mert ilyen fantasztikus versenyző volt – és én mindig elmondom, soha ne feledjük, ő olimpiai bronzérmet is szerzett. Főiskolai világbajnok volt, Európa-bajnok volt, tehát volt azért címe bőven, nemcsak ez az egy győzelem úgymond kicsúszott neki. Nemcsak versenyzőként lehet példakép, hanem emberként is. Fantasztikus ember volt és ezt ismerjük abból a bizonyos könyvből, ami az életét feldolgozta. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy Csik Ferenc Keszthelynek díszpolgára, éppen 10 évvel ezelőtt kapta meg posztumusz a díjat.”

A megemlékezők egy-egy szál virágot és koszorúkat is helyeztek el Csik Ferenc sírjánál. Az egyesület képviselői mellett a város nevében Manninger Jenő polgármester is főt hajtott.

„Megnyerni, ma is úgy gondoljuk egy olimpiai bajnoki címet az mindenképpen az egész ország számára nagy esemény. És hogyha ez Keszthelyhez kötődik, akkor az természetesen Keszthely történelmébe beírta a nevét, sőt a jeles eseményei közé. Ha azt kell mondani, hogy kik a híres emberek Keszthely történelmében, akkor nyilván Csik Ferenc az elsők között van.”

A Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör nemcsak a győzelem napját szokta megünnepelni. Virággal és koszorúval emlékeznek meg a város díszpolgárának születésének és halálának évfordulóján is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek