900 év-900 fa – Keszthely 50 fát kapott ajándékba

2021. március 26. (péntek)

50 darab facsemetét kapott a magyar kormánytól Keszthely a premontrei rend fennállásának jubileuma alkalmából meghirdetett 900 év – 900 fa programon belül. A 42 nyír és 8 platán csemetét a város több pontján ültették el, leginkább olyan helyszínekre, ahol a már meglévő fasorokat bővítették, vagy a hiányzó egyedeket pótolták. Ezek a faültetések is hozzákapcsolódnak a jelenleg kidolgozás alatt álló zöldvárosi koncepcióhoz.

Nyírfákat ültetnek a Városi Strand melletti területre a Városüzemeltető Kft. dolgozói. Ezeket a facsemetéket a 900 év – 900 fa program keretében kapta az önkormányzat. A Premontrei Rend alapításának 900. évfordulója alkalmából a kormány támogatásával, Dr. Nagy István agrárminiszterrel közösen idén 900 facsemetét ültetnek el hazánkban a rendhez kötődő településeken, így Keszthelyen is. A város összesen 50 növényt, 42 nyírfa és 8 platánfacsemetét kapott.

A Helikon Park Sóhaj alléjára is telepítettek nyírfacsemetéket. A helyüket már korábban kijelölték, így a szakszerű ültetés gyorsan zajlott. A munkálatokat megtekintette Nagy Bálint polgármester és Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő is. A polgármester elmondta, Keszthelyen a zöldvárosi koncepció kidolgozása folyamatosan zajlik, ehhez járul hozzá ezeknek a fáknak az elültetése is.

„Törekszünk arra, hogy minden olyan fejlesztést, amit megvalósítunk – legyen az közvetlenül zöldterület megújítás, fenntartás, vagy legyen az akár más jellegű infrastrukturális fejlesztés és felújítás – azokat mindent a fenntarthatóság jegyében készítsünk már elő és valósítsunk meg. És alapvetően azt gondolom, hogy minden településnek nagyon fontos, látva a világban zajló változásokat – gondolok itt például a különböző klímaváltozás negatív hatásaira – hogy ezekhez a települések is jó példával járuljanak elő, hogy milyen fejlesztéseket, illetve milyen fenntarthatósági munkálatokat végeznek.”

A polgármester a zöldvárosi koncepció kidolgozásához Sáringer-Kenyeres Marcell képviselőt kérte fel, aki természetvédelmi mérnökként korábban azt a feladatot kapta, hogy lássa el és biztosítsa a város környezet- illetve természetvédelmi feladatait. Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, az új fák helyeinek kiválasztása tudatos döntés volt.

„Kellő körültekintéssel arra törekedtünk, hogy mind a Balaton-part menti régióba, mind a zöldterületek közvetlen közelébe, ahol például most is vagyunk, illetve a belvárosi részen is megtörténjen a fáknak elültetése. Ami még nagyon fontos, hogy mindegyik esetben a már meglévő fasorok pótlása, illetve kibővítése történik meg.”

A helyszínek kiválasztásánál szerepet játszott az is, hogy megfelelő-e a környezet ezeknek a fajtáknak az elhelyezésére. A jövőben ugyanis nagyobb paraméterekkel rendelkeznek majd a példányok. A kibővítéssel kapcsolatban a természetvédelmi mérnök kiemelte többek között a történelmi jelentőséggel bíró indóháznál lévő fákat, ahol a korábban kivágott két rossz állapotú platán helyére telepítettek az ajándékba kapott csemetékből. A meglévő nyírfasor pótlása valósult meg a Ságvári-közben is. Emellett a már kiöregedett egyedek helyére kerültek csemeték a Tapolcai útra, a Vaszary Kolos utcába, valamint a Halászcsárda előtti zöldterületre.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7922-900-ev900-fa-keszthely-50-fat-kapott-ajandekba