Megnyílt a könyvtárablak Keszthelyen

2021. február 10. (szerda)

Keddtől újra igénybe lehet venni a Fejér György Városi Könyvtár szolgáltatásait a járványügyi szabályoknak megfelelően. Bár a könyvtár még zárva tart, az olvasóterem ablakán keresztül van lehetőség a kölcsönzésre. Az intézmény november óta nem fogadhatta az olvasókat, így nagy örömmel készültek az újbóli találkozásra.

hírek / Megnyílt a könyvtárablak Keszthelyen 2021. február 9. kedd 18:26 – Keszthely
Megnyílt a könyvtárablak Keszthelyen Fejér György Városi Könyvtár Keddtől újra igénybe lehet venni a Fejér György Városi Könyvtár szolgáltatásait a járványügyi szabályoknak megfelelően. Bár a könyvtár még zárva tart, az olvasóterem ablakán keresztül van lehetőség a kölcsönzésre. Az intézmény november óta nem fogadhatta az olvasókat, így nagy örömmel készültek az újbóli találkozásra.

Időpontra érkeznek az olvasók a Fejér György Városi Könyvtárhoz. Az intézmény olvasótermének ablakán keresztül van lehetőség arra, hogy a korábban kikölcsönzött könyveket visszahozzák, illetve az újakat átvegyék az érdeklődők. Nagy Eszter elmondta, számára nagy érvágás volt az elmúlt hónapok zárva tartása, mivel nagyon szeret olvasni. A könyvtárablakhoz elsőként érkezett.

„Nagyon örülök neki. A Facebookon is olvastam a hírt, meg az egyik kolléganővel összefutottam a városban, ő újságoltam, úgyhogy rögtön fel is mentem netre, a könyvtár honlapjára. A katalógusból kiválasztottam a könyveket. Nagyon jól benne van, hogy melyik van készleten, melyiket lehet rögtön elvinni. Kiválasztottam, megírtam, kitöltöttem az űrlapot, megadtam az időpontot, hogy mikor jöhetek és visszaigazolták, hogy jöhetek, rendben van. Úgyhogy elsőként a nyitás reggelén sikerült a kiszemelt könyveket megkapnom.”

Negyedóránként váltják egymást az olvasók, így elkerülhető a csoportosulás az ablak előtt. A maszkhasználat és a 2 méteres távolságtartás itt is kötelező. Az intézmény ajtaja előtt egy másik sort alakítottak ki, ide azokat várják, akik beiratkozás, előjegyzési vagy egyéb díj befizetése miatt keresték fel ugyancsak előre megbeszélt időpontban a könyvtárt.

Az intézmény munkatársai az előre egyeztetett könyveket csomagolják. Ezeken szerepel az olvasó neve és az átvétel időpontja, így gördülékenyen tud menni a kölcsönzés. Az olvasóknak online, e-mailben vagy telefonon van lehetőségük előreegyeztetni, hogy mely könyvekre lenne szükségük. A Fejér György Városi Könyvtárnak novemberben kellett bezárnia a kapukat a látogatók előtt, így nagy öröm volt számukra, hogy ismét találkozhatnak az olvasókkal.

„Nagy öröm nekünk is, meg az olvasóknak is, mert igencsak hiányoztak ők nekünk és a könyvek is az olvasóknak. De nem csak a könyvek, hanem a könyvtáros személyisége is hiányzott nekik, úgyhogy örülök, hogy szolgáltathatunk az ablakon keresztül. Bár a könyvtár kormányrendelet értelmében zárva tart novembertől, de most nyílt lehetőség arra, hogy épületen kívül szolgáltassunk” – ismertette Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazagtóhelyettes.

A visszahozott könyveket a vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében egy hétig egy úgynevezett karantén-olvasóhoz jegyzik be az elektronikus rendszerben. Így nincs arra lehetőség, hogy 7 napon belül másvalaki kapja meg azt a könyvet. Bár elméletileg 72 óra a vírus elpusztul a tárgyakon, a könyvtár dolgozói jobbnak vélték, ha ezt 168 órára növelik. Minden asztal egy külön napot jelöl, így nem keverednek össze a könyvek. A kölcsönzésre és a korábban kikölcsönzött dokumentumok visszahozatalára keddtől péntekig, 9 és 15 óra között van lehetőség.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7801-megnyilt-a-konyvtarablak-keszthelyen