95 éve adták át a Jobs Szanatóriumot

2021. október 19. (kedd)

A Csók István utcai épületben ma az Egyesített Szociális Intézmény működik. Az ESZI és a város vezetése is fontosnak tartja, hogy megemlékezzenek az egészségügyi intézmény alapítójáról, Jobs Viktorról. A szombati eseményen elhangzott, emberileg és orvosilag is példát mutatott Jobs Viktor, aki az intézmény államosítása után is a betegeknek szentelte életét.

1926 októberében nyílt meg a Jobs Szanatórium a Csók István utcában. A korszerű, jól felszerelt kórházat Jobs Viktor a saját vagyonából hozta létre. A szanatórium vezetője és egyedüli állandó orvosa Bécsből, Budapestről hívott professzorokat a műtétek elvégzésére, ő pedig az utókezelést, rehabilitációt végezte. Közel ezer műtétet hajtottak itt végre, 139 gyermek született és 4700 beteget ápoltak itt.1951-ben államosították a jó hírű szanatóriumot. Jobs Viktornak és családjának mindössze két órája volt elhagyni az épületet. Így sem adta fel pályáját, 88 éves koráig gyógyított.

„Akkor, amikor őt innen, a sajátjából – így mondom, csúnya szó – kirúgták, akkor ő Hévízre kijárt innen és betegeket gyógyított. Amikor már nem tudta egyedül ellátni magát és a lányához felköltözött Budapestre, még akkor is bejárt a Szent Imre Kórházba és járóbeteg szakrendelésen gyógyított. Emberileg, orvosilag azt mondom, hogy mindnyájunknak példát mutatott” – nyilatkozta Papp Péter, a keszthelyi kórház korábbi gazdasági vezetője.

Az alapító előtt koszorúzással tisztelegtek. Szombaton volt pontosan 95 éve, hogy átadták a szanatóriumot. Jobs Viktor unokája, Keszthely polgármestere és az Egyesített Szociális Intézmény vezetése koszorúzta meg az emléktáblát.

Királyné Domaházi Csilla intézményvezető: „Az Egyesített Szociális Intézmény 2008-ban költözött ide, előtte nagyon sokáig szülészet működött itt. Mi fontosnak tartjuk, hogy ebben az épületben egyáltalán itt lakhatunk, itt lehetünk. Ez egy nagyon szép, jól megépített régi épület és mi szeretnénk ápolni Jobs Viktornak az emlékét.”

Az ünnepséget követően fellapozták a betegforgalmi naplót. Miután megfosztották a szanatóriumtól, Jobs Viktor még tisztességesen lezárta a dokumentumot 1951. december 18-án. A család tulajdonában még több orvosi eszköz és memoár van. Felmerült, hogy ezekből egy állandó kiállítás létesüljön Keszthelyen.

Gosztonyi Géza, dr. Jobs Viktor unokája: „Ha valaminek, akkor ennek igazán örülök, hogy tulajdonképpen az fogalmazódott meg, hogy legyen ebből az emlékből valami tárgyi való, hogy az emberek, nem csak a keszthelyiek, hanem az ide látogatók is megismerhessék ki volt dr. Jobs Viktor, miért volt ez fontos, hogyan élt.”

Nagy Bálint szerint fontos megbecsülni az alapító emlékét. Ezért támogatja azt az elképzelést, hogy bemutassa a város Jobs Viktor hagyatékát: „Új terveket kezdtünk el már most a mai beszélgetés alapján előkészíteni, amit a reményeink szerint a jövő évi, januári költségvetési tervezéskor képviselő-testület elé fogok tudni már vinni.”

A városvezetés szerint a Csók István utcai épület szanatóriumként, kórházi épületként és idősotthonként is nagyon fontos szerepet játszott és játszik ma is a város életében.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8516-95-eve-adtak-at-a-jobs-szanatoriumot