A Gyilkos tó legendája, Fazekas Eszter története

2010. április 6. (kedd)

A Gyilkos tó legendája az Erdélyi mondavilág egyik legszebb, legérdekesebb története.

Fazekas Eszter és Molnár Miklós szerelmét a fiú katonasora és a Zsivány vezér ármánykodása árnyékolja be. Végül az elrabolt leány a hegyekhez fordul segítségért, amelyek szinte emberi alakot öltve megmentik Esztert. Vihar közepette leomlanak maguk alá temetve a lányt, a zsiványt és elzárják a környék folyóvizeit, amelyekből tó keletkezik. A tó pedig megfojtja a füveket, a fákat és megmarad a történelem viharaiban 172 éves örökségnek, mint európai ritkaságnak is számító földcsúszamlással keletkezett gát-tó.

A történet a Székelyek kapcsolatát, sorsát mutatja be a Magyar hazával. A magyarok, 895-ös honfoglalásukkor – a koraközépkori krónikások és a régészeti felfedezések szerint –, a Kárpát-medencében már találtak egy magyar nyelvet beszélő népet. Ők voltak a székelyek, akik ma Erdély keleti részén élnek. A honfoglaláskor ismét egymásra találó magyarokat Eszter és Miklós szerelme jelképezi, majd táncával egy nemzetté kovácsolja. A nemzetet érő megpróbáltatások viharát, az elszakadást, a vágyakozást, az egymásban való megélést a két fő hős is átéli. Vajon mi lesz a megpróbáltatások után? A vihar tovább szakítja Eszter és Miklós szerelmét? Nem. Mert ez a szerelem örök, és lelkeik odaát a Mennyországban örökre egyesülve boldogan élnek tovább.

Mert mindannyian ismerjük a Székely himnusz sorait:
„Hiába zúgsz már gyűlöletnek árja,
Megáll a szikla, nem porlik tovább,
Imánk az Istent újra megtalálja,
Köszöntsd ma népem, üdvöd hajnalát!”

Fazekas Eszter történetének zenéje, a Magyar népzene és a klasszikus zene ötvözéséből készült. Célja, megismertetni a hallgatósággal a Gyergyói népzenét, a Székelyföld táncait. Az ismert népdalok úgy vannak beleépítve a zenei közegbe, hogy a közönség is bele tudjon kapcsolódni az éneklésbe. A kevésbé ismert dallamokat a zenekar és a szereplők mutatják be a dráma részeként.

C. Tóth Zoltán táncjátékát 2010. április 9-én (pénteken) 19 órakor mutatja be a Balaton Színház.
Rendező: Ivácson László
Népzenei tanácsadó: Molnár Szabolcs
Közreműködnek: Georgikon Néptáncegyüttes (Keszthely), Nagyváthy Néptáncegyüttes (Keszthely), Család Általános Iskola Bokréta Néptáncegyüttese (Keszthely), Festetics György Zeneiskola Zenekara (Keszthely), Salve Regina Kórus (Keszthely), Harangláb Népzenei Együttes (Zalaegerszeg).
A belépés díjtalan!

A plakát megtekinthető www.gyilkostolegenda.hu

Képek a főpróbáról:
A fotókat készítette: Szász András