A Balaton fővárosához méltón

2012. június 3. (vasárnap)

A keszthelyi Balaton-part új pompájában várja az idegenforgalmi szezont. A megszépült teret a városnapi ünnepségek keretében június első szombatján adták át hivatalosan is lakosságnak és a turistáknak.

Idén már hosszabb sétány és hangulatos tér fogadja a vendégeket a keszthelyi mólónál. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: véleménye szerint a beruházás eredményeként a keszthelyi partszakasz az egyik legszebbé vált a tó körül. A fejlesztés kapcsolódik az önkormányzat más városfejlesztési terveihez, többek között a belváros jelenleg is zajló nagyszabású felújításához; mindezek együtt valóban méltóvá teszik Keszthelyt a Balaton fővárosa rangra.

A kivitelezés – melyet a zalai ZÁÉV Zrt. végzett – a tervezett fél év alatt zökkenőmentesen lezajlott. Keszthely városa a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán csaknem 300 millió forint támogatást nyert a 350 millió forint összköltségű projekt megvalósítására.

A beruházás keretében folytatódott és díszkivilágítást kapott a parti sétány és megújult a móló bejáratánál található tér, a meglévő virágágyások mellett új növényszigetekkel, lugasokkal bővül. A vasúti sínek után két helyen „fogadópont” került kialakításra, melyektől felújított sétány vezet le közvetlenül a partra. A Hullám és Balaton szálló műemlék épületének környezete is megszépült, valamint minőségi utcabútorok, zenére programozható szökőkút, információs táblák és egy szenior játszótér egészíti ki a beruházást, amely már most is nagyon népszerű, eszközeit szívesen használják a kímélő sportolásra vágyók.

A parti Zenepavilon bővítésével és nézőtér kialakításával, valamint a „borutca” díszkő-burkolatával a tér alkalmassá vált nagyobb tömeget befogadó szabadtéri programok helyszínéül; gasztronómiai fesztiválok, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncelőadások, vásárok számára biztosíthat egyedülállóan hangulatos környezetet. Az új nyilvános illemhely, a több kültéri pad, valamint a színpad alatt kialakított öltözők és raktárhelyiség is ezt a célt szolgálja.

A projektet kidolgozó városvezetés kiemelten figyelt arra, hogy a beruházás család- és gyermekbarát legyen, akadálymentesen tudja mindenki használni, valamint a kerékpárosok igényeit is szem előtt tartották a tervezésnél: több kerékpártároló várja az így érkezőket.

Ruzsics Ferenc polgármester reményét fejezte ki, hogy a beruházás hamarosan második ütemmel egészül ki, melynek során még tovább folytathatják a térköves sétányt és újabb látványelemekkel bővülhet a keszthelyi Balaton-part.