A Balaton környékének karácsonyi hagyományairól nyílik kiállítás Keszthelyen

2014. november 30. (vasárnap)

A mára szinte teljesen elfeledett karácsony környéki hagyományokat eleveníti fel a Balatoni Múzeum vasárnap nyíló kiállítása, amelyen egyebek mellett a bábtáncoltató betlehemek, a regölések vagy a három király-járás megmaradt tárgyi emlékei és fotói is láthatók.

A „Szép jelen, szép csillag…” – Karácsonyi ünnepkör a Balaton környékén címet viselő időszaki tárlat a több mint száz éves keszthelyi múzeum néprajzi gyűjteményének eddig rejtett anyagát tárja a látogatók elé – mondta el az MTI-nek pénteken a kiállítás kurátora. Gyanó Szilvia etnográfus-muzeológus felidézte, hogy az 1898-ban alapított múzeum egykori munkatársai a 19-20. század fordulóján még össze tudták gyűjteni azokat a tárgyakat, amelyek a már akkor is kihalófélben lévő, azóta pedig szinte elfeledett népszokásokhoz, hagyományokhoz kapcsolódnak.

Kizárólag Zala déli részén és Somogy megye Balaton környéki településein például nemcsak hagyományos, hanem bábtáncoltató betlehemesek is járták a házakat. A három pásztor, a két angyal és a beköszöntő ugyanis nem egy kisméretű betlehemet vitt magával, hanem olyan nagyobb paravánt és nyeles bábokat, amelyekkel el is játszották a mondókát. Ezek a bábjátékok pedig már nemcsak a bibliai figurákkal, hanem emberekkel, vidám szereplőkkel is kiegészültek. A leghíresebb és legrégebbi bábtáncoltató betlehemek Vörsről és Balatonszentgyörgyről származnak, ez utóbbi az 1880-as évekből maradt ránk.

Mint a kurátor hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kiállításon bemutatják az aprószenteki korbácsolás eszközeit is, vagyis azokat a fűzfavesszőből font félméteres virgácsokat, amelyekkel a lányokat „verték meg” gyógyító célzattal. A Dél-Zalában subárnak nevezett korbácsokat a 19-20. század fordulóján Keszthelyen még az utcán is használták, egymást püfölték vele a járókelők.

Szerencsére megmaradt a január 6-án, vagyis vízkereszt idején szokásos három király-járás sajátos csillagainak három példánya is. Ezek szitából készültek, s egy rugóval hosszabbra nyújtható botra kerültek rá. Sajnos a 20. században már szinte teljesen elhalt ez a szokás is, mint ahogy a regölések hagyománya, amelyeknek láncos, csörgő botjai ugyancsak megtekinthetők a keszthelyi tárlaton.

Gyanó Szilvia elmondta: a kiállítást múzeumpedagógia órák és más programok is kísérik. A látogatók megtekinthetik például a bábtáncoltató betlehemesek bemutatóját, de a régi karácsonyokat megidéző programok sorában kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek.

(forrás: MTI)