A Balaton sokszínűsége festményeken

2019. március 12. (kedd)

48 év munkáját öleli fel a szombaton nyílt Csiszár Elek kiállítás. A balatoni Múzeumba hazahozta festményeit a keszthelyi születésű művész, aki egész életét a Balaton mellett töltötte. A tárlaton a balatoni világ mellett portrék is megjelennek, de olyan alkotásokat is láthat a néző, amelyek a 21. század emberének tartanak tükröt.
A Balaton festőjeként is emlegetik Csiszár Eleket. A keszthelyi születésű művésznek ugyanis szinte nincs olyan képe, amelyen nem jelenik meg a tó sokszínűsége. Csiszár Elek azonban azt a Balatont ábrázolja, amely a nyaralók távozása után tárul a néző szeme elé. Képein a földszínek, valamint a kék és a zöld dominálnak, harsány színek nem is jelennek meg az alkotásokon. A képek mindegyike a művész lelkének egy darabja.

„Olvastam a nagybányai iskoláról egy könyvet, és abban azt olvastam, hogy állandóan keresték a nagy motívumot. Ó, hát mondom nagyszerű, akkor én most nekiállok, és keresem a nagy motívumot. Gyalog elmentem sokszor Gyenesdiásig, Libás, és nem találtam a nagy motívumot. Évekkel később jöttem rá, hogy a nagy motívum nem ott van, hanem itt. Ha itt nincs semmi, akkor én hiába keresem a külső, nagy motívumot.” – tájékoztatott a művész.

A Balatoni Múzeumban szombat délután nyitotta meg kapuit Csiszár Elek életmű kiállítása. A tárlat 48 év munkáját mutatja be, a falakon a tájképek mellett portrék is megjelennek, de a néző olyan alkotásokat is láthat, amelyek tükröt tartanak a társadalomnak. Csiszár Elek rendkívül termékeny festő, így Keszthelyen művészetének egy szelete látható, ez azonban képet ad a 87 éves alkotó munkásságáról.

„Ez a három terem kicsi ahhoz, hogy egy ennyire termékeny és nagyon gazdag gondolatvilágú művészt teljes mértékben bemutasson. Ugyanakkor mégiscsak egy retrospektív kiállítás, ami keresztmetszetet ad, és megmutatja, hogy az a gondolkodási mód az helyenként kicsit változó festészeti eszközökkel, de folyamatosan megjelenik. Nem érződnek nagyon nagy stiláris kilengések és hullámzások.” – emelte ki Dr. Kostyál László, művészettörténész.

A Csiszár Elek által ábrázolt világ mindannyiunk része, a kiállított festmények számosolyan élményt és gondolatot hoznak a felszínre, amely minden ember lelkében ott lakik. A Balatoni Múzeumban nyílt tárlat május 12-ig látható.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5832-a-balaton-sokszinusege-festmenyeken?fbclid=IwAR0_W2YML9zvwpVW_7wTMAe9CZE_9TolEUuBs5lb3ehcF5jevFW-8YIY9tA