A Balaton szabályozási szintjének átgondolását javasolják

2020. július 10. (péntek)

Bár idén kiváló a Balaton vízminősége, tavaly – az algáknak köszönhetően – rosszabb volt a helyzet. A vizsgálatok szerint az algavirágzást nem kívülről érkező terhelés okozta. Az algásodásban a tartósan megemelt vízszint is szerepet játszhatott, ezért a tó vízszintszabályozásának teljes átalakítását javasolják egyes szakemberek.

Laikus szemmel úgy tűnik: kiváló a Balaton vízminősége. Annak ellenére van ez így, hogy a felvételek készítése közben erős szél fújt – ez pedig eléggé felkavarja az üledéket. Tavaly augusztus végén, a jelentős vízminőség romlással járó “algacsúcs” oka az üledékfelszín oxigénmentessé válása volt. Ennek következtében a szokásosnál sokkal nagyobb mennyiségű foszfor szabadult fel és ez okozta a minden eddiginél másfélszer nagyobb algaszámot. Torma Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense azt mondja: ennek elkerülése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki Egyetem vízgazdálkodási kutatócsoportja a jelenlegi szabályozási szint átgondolását javasolja. Így folytatja: „Azzal, hogy magasabb a tónak a vízállása, ez lehetőséget ad arra, hogy rétegződjön, és kialakuljanak olyan állapotok, amikor a fenék közelében oxigénszegény környezettel fogunk találkozni. Ez adott lehetőséget arra, vagy okozta azt, hogy az üledékből foszfor került ki, ami aztán az algavirágzáshoz vezetett. Alapvetően a tó vízminősége kiváló, de ezeknek a magas vízszinteknek köszönhetően előfordulhatnak még ilyen belső terhelések.”

Ezeknek a megakadályozása érdekében, a javaslat mellé számokat is tesznek. A keszthelyi öbölben ez a mérőállomás segíti a munkájukat, ami számos adattal szolgál. Az ökológiai obszervatórium alapjában az algák mennyiségét méri, de sok egyéb, a szaporodással kapcsolatba hozható tényezőt számszerűsít. A legveszélyesebb időszak az algák szempontjából a július és szeptember hónapok közötti periódus. Egyelőre nincs probléma a vízzel. Nem csak Keszthelyen és nem csak a Balatonon – ezt a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közegészségügyi-járványügyi szakügyintézője, Pacsai Virág is megerősítette: „A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására. A vízminőséggel kapcsolatban sem merült fel probléma az alábbi természetes vízű strandoknál: Balatongyörök, Gyenesdiáson két strand, Keszthelyen három strand, Vonyarcvashegyen, illetve Hévízen és Zalalövőn kiváló minősítést kaptak a strandok. A gébárti tóstrand viszont jó minősítést kapott ez évben.”

A Balatonon most 110 cm-es a vízszint. A vízgazdálkodási kutatócsoport ezt is magasnak tartja – annak ellenére, hogy ebben az időszakban a szabályozási szint maximuma 120 cm. A véleményük szerint – ha csak időszakosan is – de ezt a szintet akár 70 cm-ig is le lehetne engedni az algavirágzás megakadályozása érdekében. Az illetékes minisztériumot már megkeresték a javaslattal. Egyelőre a visszajelzésre várnak.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7225-a-balaton-szabalyozasi-szintjenek-atgondolasat-javasoljak