A Balatoni lett az év múzeuma

2012. május 20. (vasárnap)

A szakma legrangosabb elismerésében, az Év múzeuma díjban részesült szombaton a Múzeumok majálisa elnevezésű rendezvényen a Balatoni Múzeum.

Az intézmény a patinás épület és a kiállítások látogatóbarát megújításáért, gazdag és eredményes múzeumpedagógiai munkájáért érdemelte ki a kitüntetést.

– Nagyon örülünk a díjnak, melyet – megosztva a Magyar Természettudományi Múzeummal – az elmúlt években végzett munkánkért kaptunk. A mezőny erős volt, tizenhat intézmény nevezett, az elismerések odaítéléséről a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület határozott – fogalmazott Havasi Bálint igazgató, hozzátéve, három európai uniós pályázat segítségével, új szemlélettel elindultak egy úton. – Az Év múzeuma elismerés, csakúgy, mint a pozitív visszajelzések, erőt adnak a folytatáshoz, ahhoz, hogy a továbbiakban is megfeleljünk a látogatók és a szakma elvárásainak.

A Balatoni Múzeum az elmúlt években szinte teljes mértékben megújult, pályázati forrásokból és a korábbi fenntartó megyei önkormányzat támogatásával lecserélték az állandó kiállítást. Az új, Aranyhíd – fejezetek a Balaton történetéből elnevezésű tárlat – a modern technika eszközeit is alkalmazva – széleskörűen és élményt nyújtva mutatja be a tóval kapcsolatos tudnivalókat. Ugyancsak pályázati pénzből megújult az 1928-ban elkészült, neobarokk stílusú múzeum, s megszépült a környezete.

Havasi Bálint elmondta: a díjjal – mely egy évre szól – az elismerő táblán és oklevélen túl félmillió forintot is nyertek, az összeget szakmai munkára fordítják.

(forrás: Zalai Hírlap)

Kapcsolódó cikkek:
A Balatoni Múzeum partner a tanításban
Múzeumi ízelítő az okmányirodában
Megatárlat a Balaton szerelmeseinek