A Balatoni Múzeum partner a tanításban

2012. április 2. (hétfő)

A Múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása a Balatoni Múzeumban című projektet pénteken zárták az intézményben. A beruházás keretében – melyre európai uniós pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében 34,220 millió forintot nyertek – szakkörök, előadássorozatok megtartására alkalmas múzeumpedagógiai foglalkoztató termet, valamint egy korszerű eszközökkel felszerelt virtuális pontot alakítottak ki.

A projektzáró ünnepségen jelen volt Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei Közgyűlés elnöke. Beszédében ő örömét fejezte ki, hogy megvalósult a projekt, melyet még a múzeum megyei önkormányzati idejében kezdtek el. Gratulált a résztvevőknek a pályázat sikeréért és a beruházás megvalósításáért. Befejezésül sok vendéget kívánt a Balatoni Múzeumnak. Dr. Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatóhelyettese azt mondta: jó érzés látni, hogy folyamatosan szépül az intézmény. Hangsúlyozta: ez nem volt mindig így, pedig – például a nyílászárók állapota miatt – nagy szükség lett volna a felújításra. Néhány éve megfordult a trend, folyamatosak a látványos felújítások, beruházások a múzeumban. Azt mondta, könnyen lehet, hogy a múzeum lesz a leglátogatottabb intézmény a megyében, ami azért is fontos, hogy minél többen vigyék Keszthely, Zala és a Balaton történelmének, kultúrájának jó hírét.

A projektet Havasi Bálint, a 114 esztendős Balatoni Múzeum igazgatója mutatta be. Azt mondta a beruházást megalapozták az Aranyhíd állandó kiállítással. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a tradíciókkal, tapasztalatokkal rendelkező múzeum jól felszerelt iskolaszertárként működik, partner a tanításban. A virtuális pontba betérők az internetes kapcsolat segítségével további információka tudnak meg az adott témákról. Elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően digitalizálhatják a múzem teljes képeslapgyűjteményét. A múzeumpedagógiai foglalkoztatóban óvodások és középiskolások egyaránt találnak elfoglaltságot a sok eszköznek (makettek, térképek, modellek, játékok, agyagozási lehetőség interaktív tábla, stb.) köszönhetően. A Mesél a Balatoni Múzeum projekt keretében 2010 novembere és 2011 decembere között nyolcszáz diák kétezer alkalommal vett részt foglalkozásokon. Az érdeklődés jelenleg is folyamatos, a múzeum oktató programcsomagokat kínál.

A múzeum felújításán jelenleg is dolgoznak, a Balaton rajongók múzeuma című, összesen 150 millió forintos program keretében megvalósult több belső és külső felújítás, megtörtént az akadálymentesítés, udvari játszóteret alakítottak ki, interaktív játékokat indítottak, építik a Balaton alakú medencét, s készítik a múzeumi kávézót és boltot. A projekt keretében több érdekes kiállítás is nyílik, a Feketeleves – a kávézás története című májusban, a Színes selymek, fodros csipkék című szeptemberben nyílik.

(forrás, fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)