A biztonság a legfontosabb a Balatonon is

2024. június 26. (szerda)
KesztHelyi identitás

A balatoni nyár sokaknak egyenlő a kikapcsolódással, a felhőtlen szórakozással. Ám figyelembe kell venni, hogy a balesetek megelőzése érdekében be kell tartani bizonyos szabályokat. Ezekre mind a strandokon dolgozók, mind pedig a vízimentők is felhívják a figyelmet.

Vidáman játszanak a családok a Balatonban. Sokan kölcsönöznek ilyenkor vízibiciklit, azon belül is a csúszdás fajtát. A gyermekek nagy számban viselik a mentőmellényeket. Ennek szükségességére a szolgáltató is felhívja a figyelmet. A Városi Strandon több mint 35 éve foglalkoznak vízijárművek bérbeadásával. Mindig is a biztonságot tartották a legfőbb szempontnak.

„Mindig felhívjuk a vendégeink figyelmét, hogy hogyan használják a vízibiciklit, mik a szabályok a viharjelzéstől elkezdve a fürdőzésig, a vízibiciklizésig. Minden alkalmat megragadva felhívótáblákkal, szóban, a biciklin elhelyezett felhívó felirattal, hogy hogy használják az eszközt. És mindegyikhez, ha szükséges, mentőmellényt biztosítunk.” – mondta el Rezi Lászlóné a kölcsönző tulajdonosa.

A vízimentők is folyamatosan pásztázzák a vizet, hogy ne legyen baj. Vannak ugyanis olyanok, akik nem minden esetben veszik figyelembe azokat a tanácsokat, amelyeket figyelmeztetésül szánnak a strandon dolgozók. Ilyen például az, hogy ne ugorjon senki felhevült testtel a vízbe, ugyanis a szervezet erre rosszul reagálhat. Akár szívritmuszavar is kialakulhat, ami tragikus kimenetelű is lehet. Nagyon fontos az is, hogy ne érezze senki kellemetlenül magát, ha viseli a mentőmellényt sportolás közben, ez ugyanis életet menthet. A vízimentőknek már 8 balatoni strandon vannak kihelyezett állványaik, melyeken 12-12 darab gyermekeknek való eszköz található. Ezekből bármikor bárki szabadon használhat szükség szerint.

„Főként a gyerekeket emelném ki, náluk nagyon fontos, hogy a mentőmellényt felvegyék. A mentőmellény használatánál még kiemelendő, hogy megfelelően használjuk ezt a mentőmellényt. Csatoljunk be rajta mindent, húzzuk fel a cipzárt, gyerekeknél használjuk, a lábhevedert is, nagyon könnyen kicsúszhatnak ebből a mentőmellényből.” – ismertette Szijártó Laura a VMSZ vízimentője.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai mintegy 40 balatoni strandon látnak el szolgálatot. Leginkább a megelőzésre hívják fel a fürdőzők figyelmét, ezekkel kapcsolatban több kisfilmet is készítettek. Természetesen, ha valaki bajba kerülne, azonnal indulnak segítséget nyújtani. Ebben az évben is tartanak toborzást, több alkalommal lesznek képzések, ha valaki csatlakozni szeretne hozzájuk.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek