A boroké a főszerep – jubileumi borünnep

2012. augusztus 3. (péntek)

Huszadik alkalommal nyitották meg a Zalai Borcégért a városban, a rangos rendezvénynek a megújult Balaton-part ad helyett. Vasárnap estig az érdeklődők nemcsak a zalai és balatonmelléki borokat és étkeket kóstolhatják, hanem számos kulturális programokat is megtekinthetnek.

Borlovagrendek, néptáncosok, fúvósok és huszárok felvonulásával nyitották meg hivatalosan tegnap este a huszadik Zalai Borcégért. A „Jó bornak is kell a cégér” mottóval életre hívott jubileumi rendezvénynek első alkalommal ad helyet a megújult Balaton-part, a sétány, ezt többen is kiemelték beszédükben. Ahogy azt is: a Zalai Borcégér az elmúlt húsz évben a térség legrangosabb seregszemléje lett. Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében méltatta a zalai nedűket, mondván: azok közül nem egy eléri a történelmi vidékek borainak minőségét. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere megemlékezett dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőről, majd saját élményein keresztül a szőlészethez, borászathoz elengedhetetlen, fáradhatatlan munka szükségességét hangsúlyozta. A zalai borok érettségét emelte ki beszédében Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Szövetségének elnöke, majd dr. Pálfi Dénes, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere nyitotta meg a vasárnap estig tartó programot.
(szöveg: Zalai Hírlap, fotó: Keszthelyi TV)

A hagyományok szerint a megnyitón hirdette ki a polgármester, hogy melyik nedű kapta idén a Keszthely Város Bora címet: huszonkét bor közül, kétfordulós bírálat során a badacsonytomaji Borbély Pincészet „Tomaj” nevű, kéknyelű és olaszrizling szőlőfajták házasításából készült, 2011-es évjáratú bora nyerte el az elismerést.

Kapcsolódó cikkek:
A Balaton fővárosához méltón
Folytatódhat a keszthelyi Balaton-part fejlesztése
Diákok segítik a bűnmegelőzést idén is
Kékhullám zászló díjátadó Keszthelyen
Szobor dr. Bakonyi Károlynak