A bringások örömére

2013. november 27. (szerda)

A tervek szerint májusban elindulhat a Hévíz–Keszthely közötti, a balatoni bringakörúttal összekötött kerékpárút építése. A projekt támogatási szerződését ünnepélyes keretek között ma írták alá. Ezt megelőzően Manninger Jenő országgyűlési képviselő, megyeelnök és Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

A keszthelyi városvezetés még 2012-ben döntött úgy, hogy a 100 százalékos tulajdonában levő VÜZ Kft.-vel pályáztat az „Északnyugat-dunántúli kerékpárút keszthelyi szakaszának kialakítása” című projekttel a regionális fejlesztési ügynökség Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése elnevezésű konstrukciójában. A hosszadalmas előkészítő folyamatok következményeként a pályázat ez év októberében részesült támogatásban. A projektet teljes egészében uniós forrásból finanszírozzák, összege több mint 279 millió forint.

Jelenleg a kiviteli tervek készítése zajlik, ezt a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás fogja követni, ennek eredményeként pedig várhatóan a jövő év májusában elindulhatnak az építési munkálatok. Mivel az építkezések jelentős része a turisztikai szezonban valósul majd meg, így fontos elvárás, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak a munkálatok mind a helyi lakosságnak, mind az idelátogató turistáknak.

A projekt jól kiegészíti a Balaton-parti sétányfejlesztés II. ütemét, mivel a két projekt kivitelezési területei nemcsak fizikálisan, hanem funkcionálisan is csatlakoznak egymáshoz.

A kerékpárút Keszthely kiemelt turisztikai jelentőségű nevezetességeit, így a Helikon Kastélymúzeumot, a sétálóutcát és a Fő teret is érinti, egy láncra fűzve épül meg a Pipacs utcától egészen a Balaton-partig. A kerékpárút mellett több helyen is pihenőpontok létesülnek, és a mai kornak megfelelő turisztikai jellegű információs táblák tájékoztatják majd a kerékpározókat.

(forrás: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)