A Comenius program pályázati lehetőségeiről Keszthelyen

2012. október 11. (csütörtök)

Iskolák, óvodák, kollégiumok képviselőit, pedagógusokat és szaktanárokat várnak a Tempus Közalapítvány október 17-ei rendezvényére. Az Európai Unió legjelentősebb oktatási és képzési pályázatait kezelő szervezet információs napján a Comenius program kínálta lehetőségekről lesz szó – az ötlettől a megvalósításig.

Jó hír azoknak, akiket eddig visszatartott az uniós pályázatok bonyolultságától való félelem, hogy az elmúlt években a Comenius programban jelentősen egyszerűsödött a pályázás módja és a beszámolás menete. A szerdai rendezvényen egy nagykanizsai projekt bemutatására is sor kerül, amelynek tapasztalatai kézzelfoghatóvá teszik, hogy mennyi plusz munkával jár egy Comenius projektben való részvétel, és hogy ennek milyen pozitív hozadékai vannak a tanárok, a diákok és az intézmény életében. Ezek az információk nagyban segíthetik egy új pályázat kitalálását vagy megvalósítását.

Az Egész életen át tartó tanulás program Comenius akciója az oktatás első, érettségiig terjedő szakaszára összpontosít. Az óvodáktól a középiskolákig (a szakképző intézményeket is ideértve) minden közoktatási intézménynek nyújt pályázati lehetőségeket.
Az Iskolai együttműködések pályázattípus keretében évente több mint 150 projekt támogatására van lehetőség, és a megvalósult programok között a lehető legváltozatosabb témák találhatók a kulturális vállalkozástól a modellrepülő építéséig, vagy a madárvédelemtől az illemtanig.

Keszthelyen a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola Cserháti Tagintézménye mutatja be korábbi nyertes Comenius projektjeit. Az egyikben az autodiagnosztika kihívásaira kerestek választ cseh és német partnereikkel, a másikban a kulturális tudatosság növelésén dolgoztak hat uniós ország iskolájával együtt.

Újdonság a Comenius programban, hogy a múlt évtől egyéni diákmobilitásra is pályázhatnak azok a középiskolák, amelyeknek korábban volt, vagy jelenleg is van partnerintézménye Comenius Iskolai együttműködések projektben. A pályázat keretében középiskolás diákok 3-10 hónapot tölthetnek külföldi fogadó iskolákban, családoknál elhelyezve.

A Tempus Közalapítvány évtizedes tapasztalata lehetővé teszi, hogy a pályázók minden felmerülő kérdésükre választ kapjanak a partnerkereséstől a pályázat benyújtásáig. Az információs napon részletesen bemutatják a pályázati lehetőségeket, hogy az érdeklődők megtalálhassák a számukra leginkább megfelelő pályázati formát.

Jelentkezni a Tempus Közalapítvány honlapján keresztül lehet: www.tka.hu